VIDEO  Poljoprivrednici iz cijele BiH 4. svibnja će blokirati granične prijelaze

Poljoprivrednici iz cijele BiH 4. svibnja će blokirati granične prijelaze
Matias Zečević

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine 4. svibnja će blokirati granične prijelaze, ako do ovog datuma Vijeće ministara ne uvaži njihov zahtjev za uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz zemalja Europske unije, na razdoblje od dvije godine.

Vijeće ministara u četvrtak je četvrti put odbio zahtjeve poljoprivrednika. “Za” su glasali ministri iz Republike Srpske, a protiv ministri iz Federacije BiH.

Za razliku od ministara poljoprivrednici iz oba entiteta su jedinstveni. Zaštitne mjere su, smatraju, jedini način da se očuva domaća primarna proizvodnja. Ako vlasti ovo ne shvaćaju i ne razumiju, slijede prosvjedi, javlja BHRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se učitava...

„Ukoliko na sljedećoj sjednici Savjeta ministara ne budu usvojeni naši zahtjevi po pitanju zaštite domaće proizvodnje, biti ćemo prinuđeni izaći i blokirati granične prijelaze“, rekao je Stojan Marinković predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo rekao je.

„Sramotno je što rade i od ovog naroda i od poljoprivrednika, da ne mogu usuglasiti neke stavove godinu dana. Ovo je sramota“.

Odluku kolega iz Federacije BiH da ne podrže zaštitne mjere lošom je ocijenio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Dodao je da se na ovaj način pogoduje isključivo uvoznom lobiju, ali i da se na mala vrata pokušava progurati formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnoj razini

„Ja mislim da oni trebaju prestati da sanjaju da će biti zajedničko ministarstvo poljoprivrede“, rekao je Košarac.

Predstavnici desetak udruženja poljoprivrednika iz RS sastali su se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom od koga očekuju da u narednom tjednu pokuša izvršiti svojevrstan pritisak na Savjet ministara.

„Još nismo usvojili proračun BiH. Možda će to biti prilika da pokažemo svoj odnos prema proračunu jednako kao što oni pokazuju odnos prema zaštitnim mjerama“, rekao je Dodik.