POLJOPRIVREDNICI FEDERACIJE Županije su dobile 200 milijuna, trebaju pomoći u jesenskoj sjetvi

Poljoprivreda polje traktor
Ilustracija

Udruga poljoprivrednika Federacije BiH poziva županijsku vlast da se uključi u rješavanje problema s kojima se suočava poljoprivreda u Bosni i Hercegovini. Podsjećaju da su županijama prije nekoliko tjedana uplaćena sredstva s federalne razine u iznosu od 200 milijuna KM. Smatraju da bi dio tog iznosa trebao biti usmjeren u pomoć poljoprivrednicima, konkretno u podršku jesenskoj sjetvi.

"Naš položaj je ove godine posebno težak, uzimajući u obzir enormni rast cijena mineralnih gnojiva i drugih troškova proizvodnje, a dodatno su ga pogoršale dugotrajne suše. Već duže vrijeme apeliramo na sve razine vlasti da pronađu dodatna sredstva za poljoprivredu kako bi se BiH na vrijeme pripremila za zimu i kako bi se – barem donekle – ublažio neminovni rast cijena hrane", navode poljoprivrednici.

Također, podrška domaćim proizvođačima je put da se smanji ovisnost naše zemlje od uvozne robe, što bi svakako trebao biti strateški cilj svih institucija. Smatramo da su županije, kao nositelji brojnih nadležnosti u oblasti poljoprivrede, dužni da preuzmu svoj dio odgovornosti i da dio novca dobivenog s federalne razine odvoje za pomoć poljoprivrednicima, zaključuju u priopćenju.