POLICIJA ZAUSTAVILA AKTIVISTE U Republici Srpskoj 'sahranjena demokracija'

sahrana demokracije
Valter portal

Nevladina organizacija ReStart Srpska održala je danas performans sahrane demokracije, preko puta Narodne skupštine RS, u centru Banje Luke. Aktiviste je legitimirala policija, da bi ih u centru grada zaustavile tri patrole jer su nosili mrtvački sanduk koji su koristili za performans. Sanduk je, inače, rekvizit banjolučkog Studentskog pozorišta, piše Valter portal.

Policija RS zaustavljala je i građane i pitala je li ih uznemirila pojava mrtvačkog kovčega u centru grada. Aktiviste 'ReStarta Srpska' zadržali su, kako su objasnili, dok ne dođe krim tehničar da fotografira sanduk.

Performans je održan kao vid prosvjeda uoči sjednice entitetskog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati Prijedlog zakona koji definira tko su 'agenti stranog utjecaja' u Republici Srpskoj.

Aktivisti su došli u crnini, na 'sahrani demokracije' održan je govor, a u skladu s narodnim običajem, nad sandukom je naricala žena u crnini.

“Tužni skupe! Okupili smo se ovdje da našu demokraciju ispratimo u nebeski entitet gdje će joj biti bolje nego u ovoj našoj Republici Srpskoj... Kako se koja demokracija rodi, nađe se odmah neki diktator koji jedva čeka da je ubije”, dio je govora koji je održan na simboličnoj sahrani demokracije.

Performans sahrane demokracije održan je u prisustvu aktivista, novinara i predstavnika Liste Nebojše Vukanovića “Za pravdu i red”.

Nevladina organizacija ReStart Srpska njime nastoji skrenuti pažnju javnosti na prijedloge zakona koji krše osnovne demokratske principe i slobodu govora, kao što su zakon kojim je kriminalizirana kleveta i tzv. Zakon o stranim agentima.

Ovaj događaj završio je vrlo simbolično - aktivistima su uručeni prekršajni nalozi, a policija je pozvala Gradsko groblje koje je svojim vozilom odvezlo sanduk. Demokracija je tako, kažu aktivisti, završila na pravom mjestu.