Policija jako voli ovaj radar, francuski MUP naručuje još 150 komada

Francuski radar

Francuski autonomni radar je daleko najefikasniji u kažnjavanju neposlušnih vozača. Prema posljednjim službenim podacima, 249 ovih uređaja u službi registriralo je 3,33 milijuna prekršaja 2020. godine, ili prosječno 13.385 po uređaju.

To je četiri puta više od fiksnih radara, a čak pet puta više od presretača. Autonomni radar ili ETC opremljen je lidarom, naprednim laserom za skeniranje, a ima i veliku autonomiju od šest radnih dana bez potrebe za punjenjem električnom energijom, prenosi B92.

Francuska policija često ga postavlja na mjesta na kojima se vrše radovi na cesti, gdje je dozvoljena brzina dodatno smanjena. Uređaj je toliko efikasan da Francuska nabavlja još 150 primjeraka pa će se njihov broj popeti na ukupno 400 aktivnih jedinica.

Jedina veća mana ovog radara je njegova veličina i masa od 1,3 tone, što zahtjeva veće logističke napore. Dovozi se se poput prikolice, a za postavljanje uz put potrebno je više prostora.

Kao i slični uređaji u Njemačkoj, izdaleka podsjeća na prikolicu i vozači ga teško raspoznaju. A kada ga vide, često bude prekasno.