POLARNI VAL Polako stiže prava zima, evo što nas očekuje u narednim danima

narančasti meteoalarm, ekstremne hladnoće, Bosna, Hercegovina, temperatura, žuti meteoalarm
Ilustracija/Getty Images

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni, rečeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Na jugu Hercegovine povremeno sa slabom kišom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Temperatura zraka u Bosni od -4 do 2, a u Hercegovini od 6 do 11 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Jutarnja temperatura oko -2, a dnevna oko 0 °C.

Polarni val stigao u BiH

"Kad su u pitanju vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, prva prava zima piristiže nam uz hladnu masu sa sjevera Europe i već od nedjelje mijenja temperaturni režim u BiH. Ovo što nam se približava sa sjevera europskog kontinenta jest hladnija zračna masa koja će drastično promijeniti temperaturni režim u Bosni i Hercegovini", rekao je meteorolog Bakir Krajinović.

Navodi kako će niske temperature potrajati desetak dana.

"Od nedjelje, pa desetak dana, bit će nešto niže vrijednosti temperatura zraka. Prava zima nam kuca na vrata i ne bi trebalo napraviti velike probleme. Ovo što nam pristiže je sve u granicama uobičajenog. Vrijednosti temperatura su od -6 do -2 u gradskim sredinama, a na planinama nekoliko stupnjeva niže. Snježni prekrivač neće biti pretjerano visok, ali će biti snijega narednih dana. To bi bio prvi hladniji i snježni val koji će doći u Bosnu i Hercegovinu i pokazati kako zima treba da izgleda u našim krajevima", kazao je Krajinović.

Prognoza za naredne dane

"U utorak pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom u Bosni. U Hercegovini tijekom dana postupno razvedravanje. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na jugu od 0 do 4, a dnevna od -6 do 0, na jugu od 2 do 10 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -9 do -3, na jugu do 3, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 °C.

U četvrtak jutro umjereno do pretežno oblačno, uz jače naoblačenje tijekom dana. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 °C.