POLARNA SVJETLOST Predivni prizori na nebu iznad BiH

Polarna svjetlost
Facebook

Polarna svjetlost, odnosno aurora borealis, večeras je bila vidljiva i iz Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan od najljepših prizora koji se mogu vidjeti na nebu.

Rijetko kada se ovaj fenomen može vidjeti u našim krajevima, a i kada se to dogodi dolazi u crvenkastom sjaju. Na sjeveru je on prepoznatljiv po žutozelenoj boji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba - crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Promatrana s područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje", napisao je na svom profilu meteorolog Nedim Sladić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objasnio je zašto dolazi do toga.

"Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće", dodao je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predivna svjetlost večeras se mogla vidjeti i iz Hrvatske, a cijeli prizor trajao je nekih deset minuta, pa su fotografi mogli ovjekovječiti ove predivne prizore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.