POLAKO Rezultati izbora za predsjednika RS-a neće biti poznati prije vikenda

Milorad Dodik
Klix

Ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nastavljeno je i danas u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj Zetri, a trenutno se broje glasački listići iz Prijedora. Očekuje se da bi brojanje moglo biti završeno do vikenda.

"Radimo i glasovanje putem pošte. Paralelno nam dolaze, i po novoj naredbi, vreće iz skladišta i idemo tempom kako bi završili do do 22. listopada sve ovo što radimo ovdje", kazao je Feni zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje Adi Agić.

Što se tiče ponovnog brojanja glasačkih listića za razinu predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, prethodnih dana je završeno brojanje glasačkih listića iz Bijeljine, Banje Luke, Doboja i Zvornika. SNSD-ovi promatrači navode kako je razlika u ponovno prebrojanim glasovima u ova četiri grada, u odnosu na prvobitne brojeve, poprilično minimalna te da je Milorad Dodik ponovo u vodstvu. Promatrači oporbe ne dolaze s posebnim informacijama, a stranke su čak zakasnile kandidirati ih, pa početku brojanja nisu ni nazočili.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH je na sjednici 10. listopada donijelo Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za razinu predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon što se oporba požalila na krađu izbora.

Oni su zaključili da je kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić pokradena na više mjesta u RS-u zbog čega su podnijeli i kaznene prijave protiv više osoba. Osim ponovnog brojanja, oni također traže ponavljanje izbora u RS-u za razinu predsjednika i potpredsjednike RS-a.