POLA GODINE NAKON UHIĆENJA Protiv službenika UNO BiH optuženih za korupciju još nisu podignute optužnice

Jelena Majstorović
CENTAR ZA ISTRAZIVACKO NOVINARSTVO SARAJEVO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tužiteljstvo BiH ni šest mjeseci nakon spektakularnog privođenja u akciji “Brend 4” nije podiglo optužnicu protiv Jelene Majstorović, šefice Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje BiH u Banjaluci, i njenih suradnika.

Mjere zabrane Suda BiH i dalje su na snazi, ali primjenjuju se isključivo na Majstorovićevu i Radenka Popovića.

Majstorovićeva i Popović i dalje ne smiju putovati izvan granica Bosne i Hercegovine. Također im je zabranjeno obavljanje poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti koje su povezane s Upravom za neizravno oporezivanje (UIO/UNO) BiH.

Uhićeni u akciji "Brend 4"

Osim toga, osumnjičenima nije dopušteno sastajanje sa svjedocima u istrazi niti s drugim osumnjičenicima.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine, Majstorovićeva, Popović i još četiri službenika uhićeni su u akciji "Brend 4" zbog sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela i zloupotrebe položaja ili ovlasti. Tražili su mito. U istražnoj dokumentaciji koja je dostavljena Sudu BiH, detaljno su opisana sva kaznena djela i način njihova izvršenja od strane osumnjičenih službenika UNO BiH.

Unatoč tome što je njihov službeni zadatak bio sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Majstorovićeva i njezini suučesnici, prema navodima iz istrage, grubo su zloupotrijebili svoj položaj. Korištenjem ucjena i pritisaka, prisiljavali su građane, uglavnom vlasnike privatnih trgovina nakita i rabljene opreme, da im plaćaju mito kako bi izbjegli kazneni progon.

Imali način operiranja, isključivanje kamera i ucjenjivanje vlasnika

Iako radnje osumnjičenih nisu bile povezane s PDV-om, kako se navodi, to nije spriječilo Majstorovićevu i njezine suradnike da iskoriste neznanje oštećenih i navodno ih oštećuju za velike novčane iznose. Nakon odabira trgovine, osumnjičeni su navodno djelovali u parovima. Prvo su provjeravali je li isključen video nadzor, a zatim su izvršili nezakonitu pretragu. Prema dokumentima dostavljenim Sudu BiH, nijedna pretraga nije bila praćena sudskim nalogom, nije se izrađivala foto-dokumentacija, niti su prisustvovali svjedoci.

Prvo kazneno djelo koje su navodno počinili Majstorovićeva i njezini suučesnici dogodilo se 9. studenog 2017. godine u mjestu Konjodor kod Bužima.

  • U vremenskom razdoblju od 6:30 do 6:45, obučeni u crne uniforme s jasno istaknutim oznakama UNO BiH, bez naloga i naredbe, neovlašteno i nepravilno zaustavili su kombi marke VW koji je vozio Omer Dž. - ranije je izvor iz istrage otkrio za Srpskainfo.

Dodaje se da su Majstorovićeva i suučesnici nezakonito pokušali oduzeti zlatni i srebrni nakit u vrijednosti od 30.000 maraka te prisiliti oštećenog da potpiše zapisnik s neistinitim sadržajem i navodno dobrovoljno preda nakit.

Voljeli su plemenite metale

Sljedeće kazneno djelo dokumentirano istragom koje se stavlja na teret Majstorovićevoj i ostalima dogodilo se 12. ožujka 2018. godine. Tada su Majstorovićeva i osumnjičeni Radenko Popović u trgovini "Atlantis", koja nije bila registrirana u sustavu PDV-a, postupali bez naloga stvarajući atmosferu pritiska i prijetnji i zatražili od vlasnika isključenje video nadzora.

Tijekom nezakonitog pregleda, Majstorovićeva i Popović su, prema navodima, otkrili višak nakita od otprilike tri kilograma i privremeno oduzeli kilogram srebra.

  • S ciljem prikrivanja nezakonitog postupanja, nakon provedenih radnji nisu sastavili istinitu dokumentaciju o obavljenoj kontroli, sve s namjerom da od osobe nezakonito dobiju novčanu korist pod izgovorom da neće provoditi službene radnje, za koje su navodno ovlašteni - navodi se u istražnoj dokumentaciji protiv Majstorovićeve i suučesnika.

Na kraju je osumnjičeni Popović tražio od vlasnika trgovine 3.000 maraka, koje je zapisao u rokovnik kako ga se ne bi čulo, bojeći se da će biti snimljen.

Vlasnik je odbio isplatiti navedeni iznos, nakon čega je Majstorovićeva navodno uzela sat za sebe, a Popović zlatni prsten.

Vlasnika trgovine oštetili su za navedene predmete i kilogram nezakonito oduzetog srebra.

Isti obrazac ponašanja u Bosanskoj Krupi U trgovini "Lipovača" u Bosanskoj Krupi, koja nije bila u sustavu PDV-a, osumnjičeni su postupali kao službene osobe UNO BiH, prekoračujući granice svojih ovlasti, te doveli vlasnicu Seniju L. u zabludu stvarajući atmosferu pritiska, prijetnji i ucjena.

Nakon što su utvrdili da video nadzor nije u funkciji, proveli su nezakonit pretres trgovine, a Jelena Majstorović je, prema navodima, samoinicijativno pretraživala pomoćne objekte trgovine i galeriju bez upućivanja nadležnog tužitelja i sudske naredbe te bez svjedoka, a nije se sastavljala ni foto-dokumentacija. Osumnjičeni dvojac je nezakonit pretres "objasnio" čestim anonimnim prijavama.

Tijekom ovih pretresa, Majstorovićeva i Popović su, prema dokumentima Tužiteljstva BiH, nanijeli štetu nezakonitim oduzimanjem nakita, i to 101 gram zlatnog nakita te kilogram srebrnog nakita u vrijednosti od 10.500 maraka, a u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka naveli su da vrijednost nakita iznosi 5.000 maraka.

Tražili da ih vrate na posao

Srpskainfo saznaje da su osumnjičeni službenici pokrenuli postupke pred Sudom BiH kako bi zatražili povratak na posao u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, a ti postupci su još uvijek u tijeku.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, izjavio je za Srpskainfo da su sva šestorica službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra UIO Banja Luka i dalje suspendirani s radnih mjesta.

  • Četvero službenika je ranije podnijelo zahtjeve za povratak na posao, ali su ti zahtjevi odbijeni, kao i žalbe na ta rješenja. Tako će biti do daljnjeg, sve dok se ne okončaju kazneni postupci koji se provode pred pravosudnim institucijama - izjavio je Kovačević.