POKRENUTA NABAVKA Opremom od 1,6 milijuna KM protiv prevara na izborima u BiH

skeniranje otisak prsta
Megamatcher Abis

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH uputila je Vijeću ministara BiH zahtjev za odobrenje nabavke serverske opreme za obradu podataka „MegaMatcher Acelerator Extreme“ kojom će se vršiti prijenos podataka između ove agencije, Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine i biračkih mjesta tijekom održavanja izbora, saznaje Fokus.ba.

Ovo je prva nabavka opreme koju treba odobriti Vijeće ministara BiH, a nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt krajem ožujka nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH radi osiguranja fer i poštenih izbora.

Proračunska rezerva

Prema nacrtu odluke IDDEEA-e, Vijeće ministara iz tekuće proračunske rezerve treba odobriti 1.662.456 KM kako bi se krenulo u nabavku ove opreme.

Podsjetimo, u izmjenama Izbornog zakona dodana je odredba kojom se definiraju izborne tehnologije kao skup informacijsko-komunikacijskih programa, uređaja, metoda i postupaka, kao i tehničke opreme koja se koristi u izbornom procesu.

“Opremu za elektronsko prebrojavanje glasačkih listića, opremu za elektronsku identifikaciju birača, opremu za videonadzor i snimanje nadzornih videosnimki na biračkim mjestima i centrima za brojanje, ali neće uključivati opremu za elektronsko glasanje“, navedeno je u Zakonu.

Schmidt je tada naglasio kako BiH još uvijek nije dovoljno napredna za uvođenje elektronskog glasanja, ali da će ovaj vid provjere dovesti do malo bolje izborne situacije.

Elektronsko skeniranje

“Bit će papirni glasački listić za birače, koji će zaokružiti svoj izbor, koji će biti elektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene”, objasnio je tada Schmidt.

Kada je riječ o opremi MegaMatcher Acelerator Extreme, navodi se u specifikaciji proizvođača, radi se o hardversko/softverskom rješenju koje pruža veliku brzinu i biometrijsku identifikaciju velikog obujma za projekte na nacionalnoj razini.

Primjena 2026. godine

Navodi se kako je dostupan kao biometrijsko rješenje spremno za upotrebu sa serverskim hardverom ili kao biometrijski softver koji će raditi na serverskom hardveru ili običnom računalu. Ističe se kako ima kapacitet do 1.200.000.000 otisaka prstiju, lica u sekundi u skladu s brzinom na jednoj jedinici.

Zanimljivo je da je ova tehnologija u 2018. godini identificirala više od pet milijuna duplikata - registriranih birača u Demokratskoj Republici Kongo tijekom provođenja projekta. Sustav je dodatno identificirao više od 900.000 registriranih birača koji ne ispunjavaju starosne uvjete. Operateri su ručno pregledali zapise i potvrdili točnost rezultata.

Inače, primjena nametnutih izmjena Izbornog zakona predviđena je 2026. godine, kada se održavaju naredni Opći izbori u BiH.