POKRENULA BIZNIS Nikolina je rođena sa stopostotnim invaliditetom, a sada izrađuje kamene hercegovačke kuće

POKRENULA BIZNIS Nikolina je rođena sa stopostotnim invaliditetom, a sada izrađuje kamene hercegovačke kuće
Screenshot/N1

Iako rođena sa stopostotnim invaliditetom, mlada Nikolina Miličević iz Ljubuškog na životne izazove odgovara radom. Zbog poteškoća u zapošljavanju osoba s invaliditetom pokrenula je svoj biznis i posvetila se izradi kamenih suvenira i to najčešće starih hercegovačkih kuća. Nada se da će se jedan dan posao proširiti, te da će njeni radovi biti nadaleko poznati, prenosi N1.

28-godišnjoj Nikolini, još kao bebi dijagnosticirana je cerebralna paraliza. Školovala se u Splitu, i nikad, kaže, nije dozvolila da bolest nadjača njen duh. Iako se vani kreće samo uz pomoć invalidskih kolica, u kući je samostalna, pa je svoje vrijeme odlučila posvetiti izradi suvenira od kamena.

"Kako su se moji bavili kamenom i obradom kamena onda mi se javila želja da i ja nešto kreativno radim s kamenom. Potreban mi je kamen, kliješta, karton, ljepilo i neke biljke poput šišarike, režem i lijepim. Najteže je napraviti krov pa mi tu pomogne mala sestra", prepričava nam proces.

Potrebna je smirenost, preciznost kao i ljubav kako bi suvenir bio izrađen bez greške. Za izradu jednog potrebna su joj tri dana, najčešće izrađuju stare kamene hercegovačke kuće, a tu su i sakralni motivi i svijećnjaci.

"Većinom to kupuju stari ljudi koji su vezani za Hercegovinu, djedovi i bake koje ove hercegovačke kamene kuće podsjećaju na neka stara vremena. Ima kupaca, a nekome i poklonim", dodaje nam Nikolina.

Prijavila je svoj projekt na javni poziv za pomoć marginaliziranim skupinama žena koje pokreću vlastite poslove te je tako dobila financijsku podršku Grada Ljubuškog. Iako je stopostotni invalid to nije spriječio da se usavršava i pokaže da invaliditet nije prepreka za ostvarenje zacrtanih ciljeva već samo dodatni poticaj.

"Treba se samo truditi i boriti, pozitivnije razmišljam čim se nečim bavim. Znači kad vidim da sam napravila nešto uspješno", naglasila je mlada Nikolina.

S obzirom na to da je ovo sami početak njenog samostalnog rada, i da od ovog planira jednog dana napraviti ozbiljan biznis, priznaje da ima veliku podršku i pomoć obitelji. Činjenica je da osobe s invaliditetom u našoj zemlji godinama na biroima za zapošljavanje uzalud čekaju posao, pa joj je stoga njena obitelj odlučila pomoći da pokrene vlastiti posao.