POKAZALA REVIZORSKA IZVJEŠĆA Služba za zapošljavanje HNŽ isplaćivala regres do 2.500 maraka, preko 5.000 osoba bez zdravstvenog osiguranja

Služba za zapošljavanje HNŽ-a,služba za zapošljavanje ŽZH,biro,Mostar,Hercegovina

Revizorski inspektori u Hercegovini su u dvije Službe za zapošljavanje (HNŽ i ŽZH) otkrili niz nepravilnosti u poslovanju, dali preporuke, ali i otkrili stvari za koje većina javnosti ne zna kao npr. da se za regres isplaćivalo od 850 do 2500 maraka.

Direktor Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije u veljači prošle godine u jeku korona pandemije potpisao je Odluku da se regres isplati uz plaću za veljaču prema neto plaćama zaposlenika, odnosno da se isplati 70% plaće u odnosu na prethodni mjesec. Revizori su utvrdili na temelju dokumentacije da su isplaćeni regresi u rasponu od 847 maraka pa sve do 2.563 maraka. Uz to, smatraju kako nije primjereno vršiti isplate regresa u neto iznosu koji je veći od zakonski utvrđenog neoporezivog iznosa budući da se Služba za zapošljavanje financira najvećim dijelom iz uplate doprinosa za zapošljavanje.

Hercegovina,Služba za zapošljavanje HNŽ-a,služba za zapošljavanje ŽZH,biro,Mostar

Susjedna Služba, ona iz Županije Zapadnohercegovačke mogla je samo sanjati ova primanja. Slično kao i navedena u HNŽ sa sjedištem u Mostaru, Služba za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke svakom zaposleniku isplatila je podjednako i to u iznosu od 487 maraka, što je skoro duplo manje od najmanje isplaćenog regresa u HNŽ.

Istaknuta i otvorena pitanja za Službu u HNŽ.

Također, inspekcijskim uvidom utvrđeno je da Služba za zapošljavanje ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu za pet poslovnih prostora koje koristi i koji su evidentirani u poslovnim knjigama u okviru građevinskih objekata ukupne sadašnje vrijednosti 431.749 KM, kao ni za poslovni prostor evidentiran na sredstvima izvan upotrebe, koji ne koristi, sadašnje vrijednosti u iznosu od 568.910 KM.

Hercegovina,Služba za zapošljavanje HNŽ-a,služba za zapošljavanje ŽZH,biro,Mostar

Od 29.811 nezaposlenih osoba na području Hercegovačko-neretvanske županije u prosincu 2021. godine njih 5.418 nije imalo plaćeno zdravstveno osiguranje Službe i mogućnost dobivanja zdravstvene legitimacije. Navedeno je posljedica primjene  Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji propisuju rokove u kojima se nezaposlene osobe moraju prijavljivati nadležnim službama za zapošljavanje nakon prestanka radnog odnosa ili gubljenja statusa učenika ili redovnog studenta i sl., s ciljem
ostvarivanja propisanih prava.

Slični problemi i nepravilnosti su uočene u Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje su revizori istaknuli konkretne primjere oko poslovnih prostora, knjigovodstvenog usklađivanja te zdravstvene legitimacije građana.

Služba ŽZH ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu za poslovni prostor koji koristi i koji je iskazan u poslovnim knjigama u iznosu od 48.469 KM sadašnje
vrijednosti.

Godišnjim popisom nisu obuhvaćene obaveze, niti je izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem obaveza, što nije u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Hercegovina,Služba za zapošljavanje HNŽ-a,služba za zapošljavanje ŽZH,biro,Mostar

Od 10.852 nezaposlene osobe na području Županije Zapadnohercegovačke na 31. 12. 2021. godine, njih 2.078 nije imalo plaćeno zdravstveno osiguranje i mogućnost dobivanja zdravstvene legitimacije. Navedeno je najvećim dijelom posljedica primjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i člana Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji propisuju rokove u kojima se nezaposlene osobe moraju prijavljivati nadležnim službama za zapošljavanje nakon prestanka radnog odnosa ili gubljenja statusa učenika ili redovnog studenta i sl., s ciljem
ostvarivanja propisanih prava.

Izvješće neovisnog revizora daje se na osnovu provedene financijske revizije koja obuhvaća reviziju financijskih izvješća i reviziju usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima. Izvješće Službe za zapošljavanje HNŽ, ali i one u ŽZH potpisuju generalni revizor Dževad Nekić te njegov pomoćnik Dragan Kolobarić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.