POJEFTINJENJE MOGUĆE TEK DOGODINE Mljekari u FBiH najavili obustavu isporuke mlijeka

mlijeko, mljekari, plavi dizel, mljekari, farme, mlijeko, proizvodnja, prodaja, proizvodnja mlijeka, otkupna cijena, mljekari, mlijeko, Gorivo, poskupljenje
Ilustracija

Mljekari u Federaciji BiH nezadovoljni su najavom smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka. Tražit će sastanak s otkupljivačima, a ako dogovor izostane najavljuju obustavu isporuke mlijeka.

Cijena sirovog mlijeka u Tuzlanskoj županiji najmanja je u Federaciji BiH, tvrde mljekari. Proizvođači od 2.000 litara mjesečno su plaćeni s 0, 75 KM po litru, a oni veći do 0, 95 KM, piše N1.

Smanjenje cijene mlijeka za 5 pf

“Ja s 40 grla ne mogu zaposliti radnika. Borim se sam sa svojom obitelji. S bratom održavam tu farmu. Trebao bih zaposliti bar dva radnika, ali ne mogu s ovom otkupnom cijenom mlijeka”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

I na to sve, otkupljivači su ih usmeno obavijestili da smanjuju cijenu mlijeka za 5 pf što je izazvalo veliko ogorčenje kod mljekara, posebno uz činjenicu da koriste hranu od prošle godine koja je bila najskuplja i najteža do sada.

Ako ćemo pričati o pojeftinjenju mlijeka, to možemo pričati tek iduće godine. U najavi imamo malo jeftinije mineralno đubrivo, kao i gorivo koje je malo pojeftinilo. Međutim, silažni kukuruz, tj. sjemenski materijal i herbicidi su ponovo skuplji za 50 %.”, kaže Eldin Glibanović, Udruženje mljekara Tuzlanske županije.

Višak europskog obranog mlijeka

“Ovo što se trenutno dogodilo je taj višak europskog obranog mlijeka koje završava na našem teritoriju. Oni kroz to obrano mlijeko, pokušavaju na polici sniziti, navodno, radi pada njihove proizvodnje. Mi ne želimo biti menadžeri njihovih marketinških službi. Mi prodajemo svoje proizvode, a oni neka se trude. Ako ne mogu prodati na bh. tržištu, neka idu u druge zemlje”, dodao je Admir Kahriman, Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Isto misle i mljekari iz Brčkog koji imaju samo jedan poticaj, odnosno, 550 KM po grlu.

“Ne mogu shvatiti da te mljekare mogu opravdati toliku razliku u cijeni sirovog i upakiranog mlijeka. Ja bih volio da nam to netko objasni. Kako to da bude 3:1?A mi sigurno možemo objasniti i dati sve pokazatelje da mi svoju proizvodnju ne možemo ispoštovati s 0, 90 KM po litru mlijeka”, kaže Mersed Hanušić, proizvođač mlijeka iz Brčkog.

Predstavnici mljekara nisu došli na razgovor s proizvođačima

Problemi s cijenama mlijeka, poticajima, nerazumijevanje i nepoznavanje nadležnih u poljoprivrednu proizvodnju, tjeraju mljekare da prodaju krave, a neki su to i učinili.

“Moja obitelj i ja više ne možemo trpjeti ponižavanja. Ukupna poljoprivredna proizvodnja bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Nas drže na margini. Nitko vas apsolutno ne zarezuje”, ističe Jasmin Palavrić, poljoprivredni proizvođač iz Tuzle.

“U tom pravcu ne idemo da bismo zatvorili svoje farme. Uložili smo puno u to i investirali i da sada dižemo od toga ruke. Ima nas dosta mlađih proizvođača koji smo ušli u tu proizvodnju”, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

TŽ raspolaže s oko trećinom poljoprivrednog zemljišta u FBiH i oko 8.500 muznih grla koje godišnje daju oko 30 milijuna litara mlijeka. U ovoj županiji je nekoliko mljekara, čiji su predstavnici pozvani na razgovor s proizvođačima, ali nisu došli, prenosi N1.