POJAVIO SE NA SJEDNICI Zastupnik Zildžić izjavio da nosi pištolj 'jer su takva vremena'

Salko Zildžić
Fena

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu Federacije BiH Salko Zildžić pojavio se u srijedu u Sarajevu nakon što je pušten iz zatvora u Srbiji, kamo je dospio jer je kod njega pronađen neprijavljeni pištolj, a pred novinarima je kazao kako ima oružje "jer su takva vremena", prenosi Hina.

Zildžić je uhićen sredinom rujna na graničnom prijelazu sa Srbijom kada je kod njega otkriven pištolj sa streljivom. Imao je dozvolu za nošenje tog oružja u BiH, no u Srbiju ga nije smio unijeti. U srijedu je novinarima izjavio kako je "zaboravio da ga je ponio".

Nakon što je dospio u zatvor i pokrenut istražni postupak Zildžić je sa srbijanskim pravosuđem postigao dogovor o priznanju krivnje te je osuđen na godinu dana zatvora, što može izdržavati u BiH, pa je nakon toga pušten na slobodu.

Odmah po uhićenju pojavila se informacija kako je Zildžić imao i počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) pa su se otvorila pitanja kako ju je dobio i je li autentična.

Sve to imalo je posebnu težinu jer Zildžić, osim što je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, ujedno i čelnik gradskog odbora SDA u Tuzli i slovi za osobu blisku čelniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

U srijedu je ustvrdio da je "zaboravio pištolj" te da iskaznicu OSA-e nikada nije imao i kako su sve informacije o tome montaža.

Na pitanje zašto mu kao političaru uopće treba pištolj odgovorio je konstatacijom kako su "takva vremena". Pištolj, kako je kazao, ima od 2009. jer mu je hobi bio obilaziti streljane, a tvrdi kako mu sada treba za zaštitu jer ima posla sa svakakvim ljudima, u slučaju da se netko s njim pokuša obračunati zbog njegova djelovanja.

Zildžić sada ima mogućnost uopće ne otići u zatvor, jer kaznu do godinu dana može otkupiti po cijeni od 50 eura po danu. No sada mu o niti visi zastupnička karijera jer je Izbornim zakonom BiH propisano kao izabranom dužnosniku mandat prestaje u slučaju izricanja osuđujuće kazne duže od šest mjeseci.