POJAŠNJENJA Evo od kada će se potpuno zatvarati cesta Mostar-Čapljina, a bit će i naizmjeničnog propuštanja

POJAŠNJENJA Evo od kada će se potpuno zatvarati cesta Mostar-Čapljina, a bit će i naizmjeničnog propuštanja
Hercegovina.info

Iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH pojasnili su detaljnije kada će se zatvarati magistrala između Mostara i Čapljine, a što smo tražili nakon brojnih upita građana za preciznijim informacijama. 

Odgovor Ministarstva prenosimo u cjelosti. "Zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvoru Počitelj koridora Vc kao i priključka iste na M-17, planirana je obustava prometa, koje je najavljena od ponedjeljka 23.5.2022. godine te će trajati do 16.8.2022. godine.

Obustava prometa će biti periodična i to u vremenu od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati te od 17 do 19 sati što znači da će prometnica biti otvorena ostatak dana. Obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima. Po završetku radova na navedenoj dionici, promet na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati po Fazama sukladno Elaboratu plana upravljanja prometa i to:
- Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9 do 12:15 sati; od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati.

- Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Izvođač radova se obvezuje da za vrijeme blagdana i praznika, kao i nedjeljama osigura dvosmjerni promet za sve kategorije vozila. Za vrijeme totalne obustave prometa sudionici u prometu mogu koristiti alternativne pravce: - M-6: dionica 003 Tasovčići-Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna-Masline.

- M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.
- M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M-17.3: Buna spoj s M-17.

J.P. Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određena razdoblja dana, kao i u komunikaciji s lokalnim cestovnim prijevoznicima, utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga.

Imajući u vidu sve navedeno želimo još jednom naglasiti da će potpuna obustava prometa biti na snazi do završetka zemljanih radova na 'kritičnom' potezu pristupne ceste, nakon čega će promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, te se u vremenu izvođenja radova i planiranih obustava, preporuča korištenje alternativnih pravaca M-17-Buna-Domanovići-Čapljina i M-17 – Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano prometovanje svih vrsta vozila bez ograničenja.

Planiramo pratiti stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati vrijeme zatvaranja magistralne ceste M-17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti, te Vas ovim putem molimo za razumijevanje", navedeno je u iscrpnom odgovoru resornog ministarstva.