POJAČANE KONTROLE PUTNIKA Evo koliku vrijednost robe i novca možete prenijeti preko granice

Doljani granica carina
Ilustracija/Hercegovina.info

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) će do kraja godine na granicama provoditi pojačane kontrole putnika i roba, te gotovog novca koji se prenosi preko granice, kazali su za Faktor iz UNO.

''Zato molimo putnike da prijave carinskoj službi sve što je više vrijednosti od 600 KM kada je u pitanju unos robe u carinsko područje BiH, odnosno sve što je više od 20.000 KM kad je u pitanju prijenos novca preko granice, kako ne bi počinili prekršaj'', kazali su iz UNO.

Navode da sve prekršaje, pa tako i carinske, rješavaju nadležni sudovi koji u konačnim odlukama utvrđuju postojanje prekršaja i izriču kaznu.

Službenici UNO su tijekom 2023. godine privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 18 milijuna KM.

Među robom koja je oduzeta ističe se akcija u siječnju 2023. kada su ovlaštene službene osobe Uprave u suradnji s pripadnicima OSA-e i SIPA-e pronašli i privremeno oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 milijuna KM, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH.

''Osim toga, ako govorimo o vrsti oduzete robe u tijeku 2023. najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, u vrijednosti od 1,2 milijuna KM. Velika je bila i vrijednost oduzetog tekstila i tekstilnih proizvoda (1,7 milijuna KM). UNO u tijeku ove godine oduzela je i putnička motorna vozila i autodijelove u vrijednosti od milijun KM. Svakako možemo još istaknuti i raznu tehničku opremu za kućanstvo, kao i telefone, kožnu galanteriju i obuću, te robu široke potrošnje'', kazali su iz UNO.

Zemlja porijekla najčešće oduzimane robe je Kina, s obzirom na to da tekstil, obuća, tehnička oprema, uglavnom dolazi iz ove zemlje.

''Roba koja se pokušava prokrijumčariti najčešće je skrivena unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, a kada se to otkrije najčešća opravdanja su "nismo znali da se to uopće tu nalazi", "vjerojatno je neka greška, zaista ne znam o čemu se radi" i slično.

Sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome što će se dogoditi s oduzetom robom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju. Naime, kada se određena roba oduzme zbog pokušaja nezakonitog uvoza u BiH, pokreće se prekršajni postupak ili kazneni postupak.

U svakom pojedinačnom slučaju UNO čeka konačnu odluku nadležnog pravosudnog organa u kojoj se detaljno daju i upute UNO o postupanju s oduzetom robom. Neka vrsta robe se uništava (najčešće su to cigarete i duhan), a za onu vrstu robe za koju postoje uvjeti da proda, UNO organizira aukcije, licitacije i direktne prodaje.

Novac dobiven od prodaje ove robe uplaćuje se na Jedinstveni račun UNO i ide u raspodjelu korisnicima (državne institucije, entiteti i Brčko distrikt), sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza'', poručili su iz UNO.