POJAČANE KONTROLE Federalna inspekcija od ponedjeljka u akciji, evo što će sve provjeravati

Federalna inspekcija džip
Ilustracija/Hercegovina.info

Federalna uprava za inspekcijske poslove će u ponedjeljak, 9. listopada, započeti drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, kao dio aktivnosti usmjerenih na suzbijanje nezakonitih djelatnosti u područjima inspekcijskog nadzora koja se smatraju dijelom sive ekonomije.

Nadzore će provoditi timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u suradnji sa županijskim inspekcijskim organima, u skladu s "Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine" za razdoblje od listopada do prosinca 2023. godine.

"Kao i ranije, inspekcijske kontrole će se odnositi na različite aspekte, uključujući trgovinu robom i uslugama, vođenje poslovnih knjiga, promet drvnim sortimentima, trgovinu građevinskim materijalom, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te druge nadzore u nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Osim toga, Federalni tržišni inspektorat će se posebno usmjeriti na kontrolu cijena prema novoj Odluci o utvrđivanju maksimalnih marži za određene osnovne životne namirnice i proizvode, čija primjena počinje 12. listopada 2023. godine, te će također provoditi nadzor u području unutarnje trgovine i prava potrošača", izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ovi pojačani nadzori će trajati do 22. prosinca ove godine.

Federalna uprava za inspekcijske poslove apelira na poslovne subjekte da usklade svoje poslovanje s važećim zakonima kako bi izbjegli sankcije.