POJAČAN NADZOR ZBOG POSKUPLJENJA Ako imate trgovinu očekujte inspektore cijeli ožujak

Trgovina kolica
Ilustracija

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara najavila je danas pojačan inspekcijski nadzor kada su u pitanju prehrambene trgovine na području Grada Mostara, a s ciljem suzbijanja neopravdanog podizanja cijena. 

"Obavještavamo  poslovne subjekte, fizičke i pravne osobe u Gradu Mostaru, koje se bave trgovinom na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, da će tržišna inspekcija Grada Mostara, u funkciji sprječavanja nezakonitog povećanja maloprodajnih cijena prioritetno osnovnih životnih potrepština, u od danas do konca ožujka, a po potrebi i kasnije, provesti intenzivne nadzore u predmetu: primjena ODLUKE O IZMJENI ODLUKE O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANJEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE".

"Aspektom predmetnog nadzora obuhvatit će se maloprodajni objekti velikih trgovinskih centara, kao i maloprodajni objekti ostalih fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju trgovinu na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima".

"Poslovni subjekti dužni su inspekciji na zahtjev staviti na uvid  trgovačke knjige i dokumenta za robu koja bude predmetom nadzora, te također na zahtjev omogućiti uvid u poslovne prostorije namijenjene smještaju i čuvanju robe".

"Svi utvrđeni slučajevi nezakonitog povećavanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda (što obuhvaća listu od 17 artikala), biti će u skladu sa Zakonom o kontroli cijena sankcionirani. Zapriječene kazne su u utvrđenom rasponu, za pravne osobe 1.000-10.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim osobama 250-2.500 KM, a za fizičke osobe 500-1.500 maraka", priopćila je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara. 

Predmet nadzora biti biti će pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt, svježa jaja, sol i šećer, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, deterdženti, ulje, hrana za bebe...