Pogoršana epidemiološka situacija u istočnoj Hercegovini

Covid 19
TRT

"Pogoršana je trenutna epidemiološka situacija na području istočne Hercegovine gdje je u posljednjih pet dana registrirano 55 oboljelih od virusa korona", rekla je novinarima epidemiolog Instituta za javno zdravstvo u regionalnom centru Trebinje Julija Kralj.

"Većina novoregistriranih su radnici jednog pogona za preradu ribe u Stocu, koji zapošljava oko 120 radnika, od čega je 70 osoba iz Bileće, Ljubinja i Berkovića. Izvršili smo testiranje tih radnika i do sada imamo 32 osobe koje su pozitivne", pojasnila je Kralj.

U Ljubinju je trenutno aktivan 31 slučaj, 14 ih je u Bileći, osam u Trebinju i pet u Berkovićima. Ona je dodala da je dobro što su većina tih osoba bez simptoma ili sa veoma blagom kliničkom slikom, piše Srna.

"Trenutno je u bolnici u Trebinju hospitalizirano 14 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, a nemamo pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Ostale osobe se nalaze ili u objektu za izolaciju - Đački dom u Trebinju, ili su u kućnoj samoizolaciji", navela je Kralj.

Ona je dodala da se čekaju rezultati za još tridesetak Hercegovaca, te da se vrše epidemiološka istraživanja i prikupljaju podaci o svim kontaktima. Kontakti se stavljaju u samoizolaciju i trenutno je pod tom mjerom oko 200 Hercegovaca. Kada je u pitanju šest novih slučajeva iz Trebinja, dvije osobe su doputovale iz Srbije, a četiri su se zarazile na jednom privatnom skupu organiziranom izvan Trebinja.

Kralj je apelirala da se ljudi pridržavaju preporučenih preventivnih mjera, te da se pored osobne higijene, sa naglaskom na higijenu ruku, mora održavati i fizička distanca od dva metra, apsolutno izbjegavati izravan fizički kontakt kao što je rukovanje i grljenje.

Epidemiologinja je istaknula i da je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, a iz Instituta za javno zdravstvo preporučuju da se maske nose i na otvorenom kada se ne može osigurati distanca od dva metra.

Na trebinjskom Covid-odjeljenju Srni je rečeno da trenutno imaju 14 pacijenata koji su pozitivni na ovaj virus, a da je u izolacijskom dijelu šest pacijenata koji čekaju nalaze i tamo su kapaciteti popunjeni.