POGODOVANJE MEDIKOLU? Probali smo onkološkog pacijenta naručiti na PET CT u HNŽ i šokirali se

PET CT ZZO HNŽ

Po prvi put Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ troškove dijagnostičke usluge PET/CT snosi u cijelosti, naslov je članka koji je ZZO HNŽ objavio 8. studenog ove godine. 

„O koliko značajnom iskoraku i povećanju prava osiguranika je riječ govori činjenica kako će, od sada, troškove dijagnostičke usluge PET/CT, za sve osiguranike kojima je ova pretraga potrebna, Zavod snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u F BiH ili izvan F BiH“, navode na facebook stranici Zavoda ostavljajući i broj telefona za sve osobe u nedoumici: „U slučaju potrebe detaljnijeg pojašnjenja ove odluke osiguranici se mogu javiti u Sjedište Zavoda (Dubrovačka bb, Mostar) ili na broj telefona 036/355-254 svakim radnim danom od 8 do 15 sati“.

Međutim, kao i sve što se inače od strane Zavoda bombastično najavljivalo i ovo se raspršilo kao balon od sapunice. 

Teorija jedno, praksa ne drugo, nego nešto treće

Odlučili smo nazvati gore navedeni broj kao osoba kojoj treba usluga PET CT. Govorimo da imamo člana obitelji, onkološkog pacijenta kojem treba usluga i pitamo u kojoj ustanovi refundiraju. Ističu nam da možemo birati između Splita i Sarajeva, dok u Mostaru ne refundiraju tu uslugu. 

Naime, uslugu ne isporučuju u mjestu gdje je sjedište Zavoda i glavnina pacijenata, te nas upućuju u Split. Navodimo da nam je član obitelji slabašan, da nije baš za duga putovanja, pitamo zašto se ne može usluga dobiti u Mostaru, s druge strane nam odgovaraju da je „osobi koja je onkološki pacijent najmanji problem putovanje“. Dakle, ima vam član obitelji već rak, šta mu putovanje do Splita znači. Nek se drnda.

Dobro, idemo dalje. Provjeravamo, obzirom da je izabran Split, konkretno poliklinika Medikol, radi li se možda o tome da je tamo ovaj snimak dolje povoljniji, s obzirom da je potpuno nepraktičan za pacijente iz HNŽ. 

Međutim, dolazimo do saznanja da je trošak dijagnostičke pretrage PET CT u Medikolu oko 70 posto skuplji nego se to može naći kod kuće u Mostaru, a i dodatno uvećan troškovima puta koje također pokriva ZZO. 

„Trošak dijagnostičke pretrage na način kako je to definirano u prethodnom stavku ovog člana Zavod će snositi prema važećem cjeniku usluga Poliklinike Medikol od 1.1 2023. godine(PET/CT – 1.700 eura, PET/CT F-flurocholin – 2.400 eura, PET/CT FDG low dose 1.350 eura…“, navodi se u odluci Upravnog vijeća Zavoda koju potpisuje predsjednica Alma Kevelj. 

PET CT ZZO HNŽ

Kada je u pitanju Upravno vijeće Zavoda valja reći da im je ravnateljica isteklog mandata Ana Vidačak podigla primanja kako bi kupila njihovu naklonost i mogla izlobirati ovakve odluke, koje su i na štetu Zavoda, i na štetu osigurnika, potpuno nepraktične i ekonomski neopravdane. 

Iskustvo zastupnice sa suprugom pacijentom

Vesna Šunjić, HRS-ova zastupnica u Skupštini HNŽ-a borila se za život svog supruga. U toj borbi svakako je naučila koliko zdravstveni sustav muči obitelj, umjesto da im olakša njihove najteže dane. 

„Prvi PET/CT obavljen 2008. godine u Poliklinici Medikol u Zagrebu u cijelosti na teret ZZO HNŽ – cijena 12.000 kn, drugi PET/CT obavljen na KBC Zagreb početkom 2019.godine – participacija 1.900 kn, cijena usluge 10.000 kn, treći PET/CT obavljen u Poliklinici Medikol u Splitu krajem 2019. godine – participacija 4.000 kn, cijena usluge 10.000 kn. Ove redove ne pišem da se pohvalim što smo se Oliver Šunjić(opa. suprug) i ja s PET/CT-om upoznali puno prije nego što je većina ljudi i čula za tu pretragu, već zato što je PET/CT tema dana, a ja volim biti IN sa zdravstvenim temama, pa ću krenuti redom… Na dugo očekivanom nastavku 6.sjednice Skupštine HNŽ-a, koju sam nažalost propustila iz opravdanih razloga, ZZO HNŽ se pohvalio povećanjem izdvajanja sredstava i na svojoj stranici napisao: Po prvi put osiguranicima našega Zavoda upućenim u zdravstvene ustanove izvan Federacije Bosne i Hercegovine troškove dijagnostičke usluge PET/CT Zavod snosi  u cijelosti što predstavlja značajno unaprjeđenje prava osiguranika, kazala je mr. sci. Ana Vidačak dr. med. I to je ono na što se želim fokusirati….“, navela je Šunjić. 

Kad vam u SKB Mostar kažu kako bi bilo dobro da uradite PET/CT onda vam se ponude tri opcije, da isti uradite u KCUS bez dodatne participacije (ako budete imali sreću da imaju reagense), da idete u ZG na Rebro uz participaciju od 500 KM, da idete u Split u Polikliniku Medikol uz participaciju od 1.000 KM… I vi se izjasnite gdje želite u ovisnosti od toga kakvi su vam živci, novčanik i koliko vam je pacijent stabilan za transport… Kad pričamo o ugovaranju usluga u privatnim ustanovama i ZZO HNŽ i resorno Ministarstvo reći će vam punih usta kako oni ne mogu ništa ugovoriti s privatnim zdravstvenim ustanovama iz X razloga, pa se pitam onda kako se usluga može obaviti u Privatnoj poliklinici u Hrvatskoj? Jedan od izgovora zbog kojeg se usluge rekoše 'ne mogu ugovarati' u privatnim ustanovama je i taj što se koristi Šifarnik usluga koji je star 44 godine, pa evo ispade da su prije 4 decenije tvorci šifarnika bili vizionari i znali da ćemo danas imati PET/CT… ZZO je o PET/CT-u na svoj stranici napisao i sljedeće: O koliko značajnom iskoraku i povećanju prava osiguranika je riječ govori činjenica kako će, od sada, troškove dijagnostičke usluge PET/CT, za sve osiguranike kojima je ova pretraga potrebna, Zavod snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u F BiH ili izvan F BiH. Sad se sigurno svi pitate zbog čega bi se netko vozio van FBiH ako u privatnoj poliklinici u Mostaru može obaviti pretragu?“, upitala se na koncu Šunjić. U Zavodu su već, kada smo ih zvali, odgovorili na to pitanje, pa već ima rak ili neku drugu bolest. 

Ustanova koja bi u Mostaru mogla obavljati uslugu PET CT je mostarski Vitalis, koji se na društvenim mrežama oglasio o ovoj temi. 

„Poštovani pacijenti, nakon obavijesti ZZO HNŽ-a na svojoj web stranici da isti snosi u cijelosti snimanje PET CT-a za svoje osiguranike dobili smo veliki broj poziva od strane pacijenata da izvrše dijagnostičko snimanje u našoj ustanovi ali su obaviješteni od strane ZZO HNŽ-a da isti ni na koji način ne snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis iako na svojoj službenoj stranici tvrde suprotno. Naime, isti pišu jedno a rade drugo, odnosno mahom onkološke bolesnike šalju u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj u kojoj plaćaju znatno višu cijenu po proceduri nego što je to u poliklinici Vitalis. Zašto, procijenite sami. Obzirom da je ova procedura potrebna najtežim i najugroženijim pacijentima, mi kao ustanova nismo spremni privatno naplaćivati pacijentima i gurati ih u dodatne enormne troškove pa je Poliklinika Vitalis odlučila odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih. Očekujemo da će pružanje usluge PET CT-a otpočeti u što kraćem roku“, naveo je Vitalis

Vitalis smatra da se pogoduje Medikolu

Pitali smo ih komentar na cijelu situaciju, i je li Vitalis u Federaciji, s obzirom da ZZO navodi da refundira uslugu PET CT u Federaciji i izvan, a ne refundira u Mostaru. 

"ZZO HNŽ-a je na svojoj službenoj stranici objavio da refundira usluge u cijelosti u Federaciji i van Federacije, ali je zbilja sasvim drugačija.
Naime, kada pacijenti kontaktiraju ZZO HNŽ-a dobiju odgovor da ni na koji način zavod ne refundira i ne snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis te da istu uslugu mogu dobiti na UKC Sarajevo gdje je gotovo nemoguće doći na red ili u poliklinici Medikol u Splitu. Iz tog razloga sve pacijente mahom se šalje u Medikol u Split ili Zagreb. Informacije radi, cijena usluge snimanja PET-CT- a u Vitalisu iznosi 1.483 eura u Medikolu u Splitu 1.700 eura EUR-a uvećano za putne troškove. Vitalis posluje na adresi Vukovarska b.b. Mostar, Federacija Bosne i Hercegovine, a za ZZO HNŽ-a se Mostar očito ne nalazi u Federaciji BiH. Zašto pacijenti ne mogu dobiti uslugu u Mostaru, samo mogu odgovoriti nadležne osobe iz ZZO HNŽ-a. Naravno da ZZO HNŽ-a pogoduje privatnoj ustanovi Medikol u Splitu jer teško oboljele pacijente radije šalju u Split po znatno višoj cijeni umjesto da pacijentima omoguće pregled „na kućnom pragu“ u Mostaru po nižoj cijeni", odgovorio nam je vlasnik Vitalisa Goran Đuzel.  

U toj ustanovi, što smo također pitali kao pacijent, PET CT košta od 2400 do maksimalno 2.900 maraka, dakle znatno jeftinije nego u Medikolu. ZZO HNŽ smo pitali zašto rade kontra interesa pacijenata i mrcvare ih da se voze u druge gradove, a što nema ni ekonomsku opravdanosti, budući da osim skupljeg pregleda ZZO snosi i trošak puta i je li ovo deal ravnateljskog para s Medikolom. Odgovor čekamo. 

ZZO HNŽ je odavno u problemu. Legalnu upravu nema, trenutačnoj v.d. ravnateljici Ani Vidačak je istekao mandat, no zavodom i dalje upravlja Rade Bošnjak, uglavnom iz mostarskih kafića i restorana gdje se sastaje s Anom Vidačak. Ona je nastavila sve njegove prakse i djeluje po njegovu nalogu po svim pitanjima. Hoće li to blagosloviti nova Vlada ostaje vidjeti.

Refundacija da, ali u HNŽ

Posebno je ovdje zanimljivo da je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na šestoj sjednici usvojila zaključak kojim se zadužuje ZZO HNŽ da u sljedećoj izmjeni financijskog plana za 2023. godinu za usluge primarne zdravstvene zaštite planira dodatnih 3 milijuna KM. Taj bi novac išao za refundaciju za preglede koji se učine u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNŽ. Medikol je u Splitu. 

„Zavod zdravstvenog osiguranja je zadužen da u roku od 15 dana dostavi izvješće o provedbi zaključka Skupštine HNŽ od 22. 12. 2022. godine, kojim je zadužen da za sve osiguranike koji su u dijagnostičkoj potrebi za potvrđivanje sumnje na karcinom ili su ranije potvrđeni da boluju od malignih bolesti, hitno osigura pristup dijagnostičkim pretragama u roku ne dužem od 30 dana. Zbog sve duže liste čekanja, nedostajućih tehničkih i kadrovskih kapaciteta, Skupština HNŽ zadužuje ZZO HNŽ da omogući potpunu refundaciju dijagnostika (CT, MR, PETCT i druge dijagnostike) koje su nužne u obradi i utvrđivanju oboljenja od malignih bolesti u slučaju kad ih ne mogu ostvariti na teret svog redovnog zdravstvenog osiguranja, a koje učine u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNŽ“, navela je Skupština. U praksi, nešto sasvim drugo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.