FOTO  Pogledajte kako će izgledati Lidlova mega-građevina u BiH i kada će biti završena

LIDL BiH

Njemački maloprodajni lanac Lidl uveliko se sprema za početak poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako je nedavno obajvio BiznisInfo, počela je gradnja velikog Lidlovog distributivnog centra u Lepenici između Sarajeva i Kiseljaka.

Ovaj logistički centar će biti ključna karika u distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih prodavnica. Prostirat će se na 60.000 metara kvadratnih, odnosno na površini od 8 nogometnih terena. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

LIDL BiH

BiznisInfo sada donosi i izgled budućeg objekta čija je gradnja povjerena kompaniji “Energogroup” iz Beograda:

Projektant je firma NORTH Engineering iz Subotice. Planirani rok završetka radova je prosinac 2025. godine. S obzirom na to da će do tada biti završena i izgradnja niza objekata, moguće je da do konačnog otvaranja prvih radnji njemačkog lanca dođe 2026. godine.

U ovom logističkom centru bit će 120 utovarnih i istovarnih rampi, a sadržavat će 5 temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda.

Uključivat će moderne tehnologije, poput “pick-by-voice” upravljanja komisioniranjem, optimizirane procese i suvremeno okruženje.

Aktivnosti u punom jeku

Inače, aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji nekoliko marketa, zapošljavanju i obuci radnika itd.

Mnogi naši sugrađani već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Firma Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 milijuna KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti. Zasad je u potpunosti izgrađen objekat u Bijeljini.

Prije nekoliko dana počela je gradnja prvog maloprodajnog objekta u Sarajevu, u ulici Džemala Bijedića, a BiznisInfo je otkrio da je Lidl kupio i parcele u Vogošći i Lukavici.

Počela je i gradnja marketa u Gračanici.