Pogledajte 'crni popis' uvoznih namirnica u Hrvatskoj koje se prodaju i u BiH

...objavilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske, bombastičan.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana je u hrvatskim Narodnim novinama objavljen popis namirnica u kojima je Ministarstvo poljoprivrede pronašlo razne grozote i stavilo ih na popis za povećani broj kontrola pri uvozu.


POPIS HRANE I HRANE ZA ŽIVOTINJE NEŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA KOJA PREDSTAVLJA POZNATU ILI PRIJETEĆU OPASNOST, A KOJA PODLIJEŽE POVEĆANOM BROJU SLUŽBENIH KONTROLA PRI UVOZU

S Tajlanda u povrću osim pesticida stiže i salmonela, a aflatoksini se nalaze u azerbajdžanskim lješnjacima, kikirikiju iz Brazila, Gane, Indije i JAR …

Iako tvrde da nema mjesta panici, bh. stručnjaci, kako prenose Nezavisne, savjetuju da bi prilikom kupovine namirnica iz egzotičnih zemalja građani trebalo obratiti pažnju na porijeklo. Na hrvatskom popisu štetne hrane našli su se lješnici iz Azerbejdžana i kikiriki iz Brazila, Gane, Indije i Južnoafričke Republike, jer sadrže alfatoksine. Među nepoželjne namirnice spada kineska tjestenina u kojoj ima i aluminijuma, voće pomelo, te crni i zeleni čaj, takođe iz Kine, jer sadrže visok nivo pesticida. Osim toga, pesticida ima i u većini hrane uvezene iz Dominikanske Republike, od graha i dinja do paprika i patlidžana, kao i u narandžama, breskvama, naru, jagodama i paprikama iz Egipta. Povrće i začini s Tajlanda takođe sadrže pesticide, a u nekima je pronađena i salmonela, piše depo.ba.

“Sve ovisi od uvoznika. Pratimo stanje i, ako bude potrebno, Agencija za sigurnost hrane BiH će, na temelju svakodnevne procjene rizika, donijeti odluku. Tako možemo da se usuglasimo oko ovakvog popisa, na temelju koje ćemo pratiti kretanje robe na tržištu BiH”, kazao je Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

U Agenciji, takođe, napominju i da je “Hrvatska pred vratima EU, te da mora raditi po strogim načelima”. “Međutim, ni mi nismo odmakli daleko i redovito pratimo šta se uvozi. Stanje ni u kojem slučaju nije zabrinjavajuće”, rekao je Đerić.

Stručnjaci savjetuju da bi tijekom ljeta trebalo temeljno prati voće i povrće, a posebice ono koje stiže iz drugih zemalja, jer proizvođači koriste pesticide za zaštitu ili brže sazrijevanje. U BiH nedavno je usvojen novi pravilnik o upotrebi pesticida, pa uvoznici mogu da očekuju rigoroznije kontroliranje robe.