PODSJETILA Potpredsjednica FBiH zabrinuta za djecu u RS

PODSJETILA Potpredsjednica FBiH zabrinuta za djecu u RS
Ilustracija

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović uputila je poruku javnosti povodom 26. rujna, Europskog dana jezika:

"Svakog 26. rujna obilježava se Europski dan jezika. Europski dan jezika proglasilo je Vijeće Europe, koje predstavlja 800 milijuna Europljana iz 47 zemalja. Dan jezika prvi put je održan 2001. godine u Europskoj godini jezika, i od tada se obilježava svake godine. Ova dan je prilika za podizanje svijesti o širokom spektru jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti, poticanje ljudi svih uzrasta na učenje jezika.

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović želi još jednom naglasiti značaj neotuđivog prava svakog čovjeka, a to je upravo pravo na upotrebu jezika kojeg svaki pojedinac smatra svojim materinjim. 

Ovo je od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, gdje se već stoljećima živi multikulturalizam i vjerski pluralizam ali, istovremeno, i osjećanje povezanosti sa našom zajedničkom domovinom u kojoj mora biti mjesta za sve naše vrijednosti. Povodom Europskog dana jezika u našim mislima su učenici i njihovi roditelji iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji su već godinama diskriminirani upravo po osnovu svog materinjeg, bosanskog jezika.  

S nevjericom i dalje pratimo vijesti o tome kako se djeci u mjestu Liplje kod Zvornika i drugim gradovima u tom dijelu naše države Bosne i Hercegovine zabranjuje nazivanje jezika njegovim povijesnim imenom, te da se iz neobjašnjivih razloga koriste druge vrste jezičke nominacije poput 'jezika bošnjačkog naroda' i sličnih naziva koje povijest ove zemlje, praksa i znanost ne poznaju. 

I to, paradoksalno, u zemlji u kojoj se, prema popisu iz 2013. godine, skoro 53 posto građana ove zemlje, dakle, više nego je pojedinačno pripadnika bilo koje etničke skupine u Bosni i Hercegovini, uključujući i Bošnjake, izjasnilo da govori upravo njihov - bosanski jezik! 

Nedopustivo je da u 21. stoljeću djeca moraju bojkotirati nastavu da bi zaštitila svoje osnovno ljudsko pravo na svoj maternji jezik. Ta praksa je nedopustiva i mora biti dokinuta. Apeliram na visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Valentina Inzka da se odazove apelima roditelja iz mjesta Liplje, u ime Europe i međunarodne zajednice koju predstavlja. Jednako tako, nedopustiva je diskriminacija srpskog jezika u pojedinim dijelovima Federacije BiH. 

Podsjećam da sam iz istih razloga, kao i u slučaju bošnjačke djece u bh. entitetu RS, još 2015. godine pokrenula inicijativu za izmjene ustava Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, a u vezi s ocjenom ustavnosti po pitanjima - Srba kao konstitutivnog naroda, bosanskog i srpskog jezika, te ćiriličnog pisma.

Apeliram na sve predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim razinama, da u duhu europskih vrijednosti, ali i najljepših bosanskih tradicija, promičemo kulturne i jezične raznolikosti, međusobno upoznavanje i povezivanje. Jezik je osnovni komunikacijski alat ljudske komunikacije, i on mora služiti isključivo za povezivanje, a nikako razdvajanje ljudi. Duboko vjerujemo da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju Bosnu i Hercegovinu, državu svih nas Bosanaca i Hercegovaca", navedeno je iz Ureda za informiranje potpredsjednice FBiH.