PODRŠKA NAJUGROŽENIJIMA BiH dobiva milijune od Europske unije, evo tko će imati pravo na pomoć

Euri u rukama
Ilustracija

Građani i kompanije u Bosni i Hercegovini dobit će novčanu pomoć Europske unije za ublažavanje energetske krize. Već za nekoliko dana Europska unija bi trebala odobriti 126 milijuna od ukupno 140 milijuna KM.

Stefano Ellero iz Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini ukazao je kako bi 126 od ukupno 140 milijuna KM (70 milijuna eura) trebalo biti dostupno već za nekoliko dana. Ostatak novca trebao biti uplaćen tijekom sljedeće godine.

Kao jedan od ciljeva pomoći istaknuo je poticanje investicija u obnovljive izvore energije. EU će pratiti potrošnju novca, a domaće vlasti uvjeravaju da malverzacija neće biti, tj. da će novac dobiti oni kojima je potreban, piše Klix.

Federacija BiH

Adnan Tatar iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je najavio da bi minimalno 109.000 domaćinstava trebalo biti obuhvaćeno ovom pomoći. Ukazao je da će konačni iznos pomoći zavisiti od toga koliko će zaista biti onih koji bi trebali dobiti novac.

Naglasio je da će među dobitnicima pomoći biti i umirovljenici s najnižom i zagarantiranom mirovinom, kao i stalni korisnici socijalne pomoći. Novac će se raspodjeljivati na osnovu javnog poziva, a novac će biti isplaćen preko općinskih i gradskih vlasti.

Govoreći o sredstvima za utopljavanje kuća i stanova naglasio je da će pomoći EU biti obuhvaćeno 2.600 građevina u FBiH. Domaćinstva će moći dobiti polovicu od ukupnog novca potrebnog za utopljavanje.

Mikro, male i srednje kompanije, njih otprilike 264, dobit će polovicu od ukupno potrebnog novca za utopljavanje ili unapređenje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu. Ostatak, tj. preostalu polovicu novca moraju osigurati sami korisnici.

Republika Srpska

Vladimir Makarić iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu politiku Republike Srpske je napomenuo da jedna osoba može dobiti pomoć samo po jednoj osnovi kako se ne bi dogodilo da dobije više novca po više osnova. Istaknuo je da je to bio uvjet EU.

Kao energetski siromašni građani, tj. oni koji će imati pravo na novčanu pomoć su korisnici socijalne pomoći, nezaposleni branitelji od prve do pete kategorije stariji i mlađi od 65 godina, osobe starije od 65 godina koje nemaju osobna primanja i oni koji imaju najnižu mirovinu u RS-u.

Osobe starije od 65 godina bez primanja i najniže mirovine, kako je ukazao Makarić, morat će se prijaviti za dobivanje pomoći, dok će ostale navedene kategorije biti automatski uvrštene za pomoć. Konačna odluka pri izboru korisnika pomoći bit će na centrima za socijalni rad.

Prema riječima Makarića, uvjet za dobivanje pomoći jest da ukupni prihodi domaćinstva nisu viši od polovice minimalne plaće u RS-u, a koja iznosi 750 KM. Procjena je da će svaki korisnik, njih više od 60.000, dobiti po 537 KM.

Kada je u pitanju pomoć za utopljavanje stambenih i poslovnih građevina, kao i za pomoć za poboljšanje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu, uvjeti su slični onima u FBiH.

Brčko distrikt

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić (SBiH) je naveo da će pomoć biti osigurana slično kao i u RS-u.

No, izrazio je nezadovoljstvo time koliko će Brčko dobiti novca. Smatra da je taj iznos trebao biti veći te je napomenuo da se ne događa prvi put da ovaj dio Bosne i Hercegovine dobiva manju pomoć od stranih donatora. Kao primjer za to je naveo i pomoć tijekom pandemije koronavirusa. Smatra da ta pomoć nije u skladu sa stvarnim stanjem.