PODRŠKA DOMAĆINSTVIMA Poznati uvjeti za dobivanje pomoći od Europske unije u FBiH

euro,Europska središnja banka ,euro,Mađarska,zaposlenik ,plaća,forinta,tvrtka

109 tisuća domaćinstava bit će obuhvaćeno ovim projektom. U FBiH će 23. listopada biti objavljen Javni poziv za selekciju domaćinstava koja će primiti pomoć Europske unije. Prema akcijskom planu i na osnovu sporazuma BiH s Europskom komisijom, EU je za podršku energetski siromašnim domaćinstvima na području BiH, u okviru programa za Zapadni Balkan, dodijelila 64.5 milijuna KM.

Kategorije domaćinstava

''Postoje četiri, najugroženije kategorije domaćinstava. Prva su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć. Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca, koja su, zaključno s 31.5.2023. godine ostvarila pravo na dječji dodatak. Treća su domaćinstva, u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu, u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantirane mirovine za 12. mjesec 2022. godine. Četvrta kategorija, za koju nemamo nikakvih podataka, a koji će se morati prijaviti putem aplikacije, odnosno, dokumenta – su domaćinstva u kojima je tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH'', pojasnio je ministar rada i socijalne zaštite FBiH, Adnan Delić, gostujući u Novom danu na N1.

Javni poziv i isplata sredstava

Javni poziv bi će raspisan 23. listopada, a krajnjim korisnicima, isplatu ovih sredstava vršit će općine ili gradovi. Rok za isplatu, koji je postavila EU, je travanj naredne godine.

“Ali, rok je predug i svi suosjećamo s ljudima koji nas konstantno zovu, da ta sredstva budu što ranije isplaćena i učinit ćemo sve da budu isplaćena do kraja ove godine, kako bi ljudi bili spremni preživjeti ovu zimu”, kaže Delić.

Kako se prijaviti za pomoć

“Prijavni obrazac će se nalaziti na stranici ministarstva rada i socijalne politike, na stranicama općina i gradova, podijelit ćemo te prijavne obrasce i županijama, moći će se podići i u općinama u pisanoj formi”, kaže Delić. “U pitanju je jedna aplikacija, a obrazac će biti veoma jednostavan i svi će ga moći popuniti”, dodaje on.

Iznosi pomoći za dvije kategorije

“Prva kategorija su umirovljenici, koje sljeduje novčana pomoć u iznosu do 300 KM, te ostale kategorije koje mogu dobiti do 600 KM”, navodi. Federalni ministar pojašnjava i da se radi o, apsolutno, jednokratnoj pomoći. “Podnosimo izvještaj EU i ovo je uvjet za nastavak ovog programa u narednoj godini”, kaže Delić.

Strategija sustava socijalne zaštite

Ministar Delić osvrnuo se i na temu rada socijalnih centara u FBiH, te pojasnio što predviđa Strategija sustava socijalne zaštite i zaštite obitelji i djece. Naglašava da su centri dekapacitirani, posebno, stručnim osobljem, te da, ako ono i postoji, uglavnom služi za analitiku. A, u prvom redu, trebaju da pruže pedagošku, psihološku, te svaku drugu vrstu pomoći, preventivnog karaktera. Delić zaključuje da je Strategija dala jasne smjernice i ministarstvu i Vladi i da je važno da ne ostane samo mrtvo slovo na papiru.