Podravka kaže da nema veze s tvornicom za preradu rajčica kod Mostara

Podravka kaže da nema veze s tvornicom za preradu rajčica kod Mostara
Screenshot

Podravka je prema navodima jednog hrvatskog portala i službeno potvrdila kako ne stoji iza izgradnje tvornice za preradu rajčice u Kruševu kod Mostara.

Ugovor o strateškom partnerstvu Podravke i mostarske Marinade na gradnji tvornice u Kruševu kod Mostara potpisan je 18. prosinca lani. Potpisali su ga članica uprave Podravke Ljiljana Šapina i direktorica Marinade Maja Marušić.

Prema neslužbenim informacijama portala Danica.hr, u tom ugovoru stajalo je kako će Podravka kao strateški partner preuzeti 25 posto vlasničkog udjela u mostarskoj tvornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju, uoči parlamentarnih izbora, temeljni kamen za tvornicu kod Mostara položili su hrvatski premijer Andrej Plenković, šef HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Mediji su i tada naglašavali kako je riječ o zajedničkoj investiciji Podravke i tamošnjih uzgajivača rajčice.

Je li ugovor s Marinadom nelegalan?

No, danas je potpuno jasno kako su to bile samo predstave za javnost u kojima je sudjelovao i hrvatski premijer, tvrdi ovaj portal.

Nije točno da Podravka posjeduje udjele u tvornici za preradu rajčice u Mostaru te niti Podravka na bilo koji drugi način sudjeluje u financiranju ili upravljanju investicijom izgradnje navedene tvornice.

Uprava Podravke, kao i Nadzorni odbor Podravke, nikada nisu raspravljali niti odlučivali o ulaganju u spomenutu investiciju, zbog čega Podravka ne može niti imati takve udjele, potvrdila je u petak Podravka.

Dobro upućen menadžer Podravke tumači kako je Šapina uz suport kompanijskog potpredsjednika Dušana Tomaševića u Mostaru doista potpisala ugovor s Marinadom u kojem se navodi i kako će preuzeti 25-postotni udjel u tvrtki.

Problem je, međutim, što prethodno nikakvu odluku o tome nisu donijeli uprava i nadzorni odbor kompanije, a morali su to učiniti, naglašava anonimni sugovornik portala Danica.hr.

Na njihovo pitanje je li onda ugovor koji je potpisala Šapina za Podravku zapravo nelegalan, menadžer upozorava kako formalno-pravno to ne mora biti tako.

Treba im 18.000 tona rajčice

Marinada bi u eventualnoj tužbi možda mogla dobiti spor jer je Šapina tamo predstavljala upravu Podravke i nije bilo na njima da provjeravaju interne kompanijske akte, odnosno je li ona bez odluka uprave i nadzornog uopće mogla išta potpisati, kaže naš izvor.

Kako god bilo, sad je posve jasno da Podravka nipošto ne stoji iza tvornice u Mostaru. No, koprivnička kompanija ne isključuje mogućnost poslovne suradnje s Marinadom.

Podravka godišnje utroši 18.000 tona rajčice za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. Podravkin cilj je, kada je riječ o nabavi rajčice i paprike za vlastite potrebe, da što veći udio sirovine bude iz domaće proizvodnje i visoke kvalitete.

No, i dalje postoji značajna razlika između Podravkinih potreba i ponude sirovina s domaćeg tržišta te zbog nedostatnosti potrebnih količina, i zbog visoke kvalitete proizvoda, dio potreba Podravka zadovoljava s područja Hercegovine te će to činiti i dalje, zaključuju u koprivničkoj tvrtki.

Sadržaj se učitava...