Podijeljeni sakramenti prve pričesti i potvrde u župi Kandija kod Bugojna

pričest, prva sveta pričest

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u subotu je boravio u Bugojnu gdje je predvodio svečano misno slavlje u župi Sv. Ante Padovanskog. Kardinal je pod Misom podjelio sakrament svete krizme za 39 krizmanika koji su okuženi svojim obiteljima i kumovima popunili bugojansku crkvu.

Istoga dana kardinal Puljić je u župi Sv. Ilije proroka Kandija kod Bugojna podjelio sakramente prve svete pričesti i potvrde. Sakrament krizme kardinal je podjelio za deset kandidata te je četvero djece primilo prvu pričest.

Na samome početku misnog slavlja župnik don Tadija Ivoš je pozdravio kardinala Puljića:„Pozdravljam Vas kao našeg Nadpastira ovdje u župi Svetog Ilije proroka u Kandiji koja će za šest godina slaviti 150 godina svoga postojanja. Veliki je danas dan za našu župu kada će Duh Sveti po Vašim molitvama ojačati naše krizmanike kojih ima deset i prvopričesnike, njih četvero. Prije 20 godina u ovoj župi nije bilo ni jednog Hrvata - katolika, župljanina sve je bilo spaljeno i uništeno. Dolazili ste i vidjeli, kao kardinal, obilazili ove župe u zgarištu i bez stada ste bili u ovoj župi jer su svi bili prognani. Veliki je ovo dar ovoj župnoj zajednici. Kažem, veliki dar, jer prije 20 godina nije bilo nijedne hrvatske i katoličke obitelji".

Krizmanici su također uputili svoju poruku nadbiskupu: „Znamo da danas primamo darove Duha Svetoga i da smo ih dužni s ljubavlju čuvati, njegovati, ali i koristiti u našem životu i radu. Hvala Vam Uzoriti što ste danas među nama, što ćete na naša čela utisnuti biljeg Duha Svetoga i što ćete nas svojom riječju nadahnuti Duhom Svetim, ohrabriti nas za naš daljnji život i rast u vjeri te nam dati smjernice kako da što bolje iskoristimo darove koje Bog pruža onima koji žele biti zreli i odgovorni kršćani."

Nadbiskup je u svojoj propovijedi ohrabrio krizmanike da se ne boje žrtve i izazova ovoga vremena, a njihove kumove je pozvao da im budu podrška u vjeri i životu. Kardinal se obratio i roditeljima s porukom da se ne boje života te pozvao cijelu župnu zajednicu da bude svjetlo uskrslog Krista u ovom mjestu i na ovim prostorima.

„Nemojte nakon što primite potvrdu kada biste trebali biti nositelji vjerničkog života zaboraviti na ovo lice Crkve i svoje župe svoga hrvatskog naroda kojem ste danas na ponos. Molimo da Duh sveti siđe na vas da shvaćate što Bog od vas želi i da drugima možete pomoći u njihovim traženjima." - poručio je krizmanicima njihov župnik don Tadija.

Krizmanici i prvopričesnici dobili su prigodne darove: molitvenik, uspomenu i krunicu.

Na kraju je župnik u ime svih prisutnih zahvalio kardinalu što je pohodio ovu povratničku župu i podjelio sakramente te mu poručio: „Molimo Vas ponesite u svome srcu u svojim mislima, u svojim molitvama ovu malu zajednicu našu mladost, a i starce. Sve mještane, sve vjernike ove župe."

Pjesmom i molitvom okupljeni vjernici u crkvi Sv.Ilije Proroka u Kandiji proslavili su ovaj veliki dan u svojoj župnoj zajednici.

vecernji.ba