PODIGNUTA OTUŽNICA PROTIV ŠAHINPAŠIĆA Prijetio, zastrašivao te prisiljavao na alkohol i lažni iskaz

PODIGNUTA OTUŽNICA PROTIV ŠAHINPAŠIĆA Prijetio, zastrašivao te prisiljavao na alkohol i lažni iskaz
Vahidin Šahinpašić

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Šahinpašić Vahidina, rođenog 1974. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. kolovoza 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovijed djelatnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i uhićenje osobe J.Š.Đ. Postupajući po zapovjedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, djelatnici SIPA-e su uhitili navedenu osobu, te ga protuzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći 5./6. rujna 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić Vahidin se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio kazneno djelo Protupravno lišenje slobode iz članka 147. stavak 1. KZ BiH i kazneno djelo- Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje", priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.