Podignuta optužnica protiv državljanke BiH i Švicarske zbog financiranja ISIL-a

Podignuta optužnica protiv državljanke BiH i Švicarske zbog financiranja ISIL-a
Ilustracija

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Sene H. (1960.) iz Tuzle, državljanka BiH i Švicarske, koja se nalazi u pritvoru.

Optužena se tereti da je u razdoblju od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za potrebe državljana BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. 'ISIL-a', u okviru formacija Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama, koje su na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenjima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na navedenom području.

Optužena ja znajući da se na navedenom području nalazi i Muradif H., koji zajedno sa drugim državljanina BiH, sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobiveni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu H., koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plaća osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe. 

Optužena se tereti da je osobno, neposredno i posredno prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će ista biti upotrijebljena u terorističke svrhe i za terorističke aktivnosti i djelovanje terorističke grupe i organizacije, čime je počinila kazneno djelo Financiranje terorističkih aktivnosti iz članka 202. stavak 2. točka b) KZ BiH.

Optužena Sena H. (1960.), tereti se da je u više navrata, novac u ukupnom iznosu od oko 230 000 KM, uputila za financiranje terorističkih aktivnosti i djelovanje državljana BiH u okviru struktura koje su proglašene terorističkim organizacijama i formacijama, na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.