Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e

Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e
BIRN BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića te Muhameda Pekića rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e BiH, priopćeno je danas iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su, tijekom mjeseca kolovoza 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i službene zakonom utvrđene procedure i službene radnje te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo BiH sukladno s člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i zaposlenika OSA i zabrana kontakta s zaposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.