PODIGNUTA OPTUŽNICA Afganistanac i Pakistanac preko Drine prevozili migrante u BiH

granicna policija bih
Ilustracija

Podignuta je optužnica protiv dvojice stranih državljana zbog krijumčarenja migranata na području Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Muhammada Nasri, rođenog 2003. godine u mjestu Konar, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru, i Zaina Afridi, rođenog 2002. godine u mjestu Jamraud, Pakistan, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru.
 
Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, omogućili da 18 migranata državljana Afganistana, među kojima i maloljetne osobe, nezakonito uđu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, iako navedeni migranti nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Krijumčarenje preko Drine
 
Navedene ilegalne migrante optuženi su, dana 23. lipnja ove godine, čamcem u dvije grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, ugrozili im život, zdravlje i sigurnost stavljajući ih u gumeni čamac u puno većem broju od dozvoljenog, a nakon što su uočeni od strane policijskih službenika Granične policije BiH, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih službenika.
 
Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje ljudi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.