FOTO   Pod sloganom „Za europski Kiseljak“ održan završni skup Koalicije hrvatskih stranaka za lokalne izbore u Kiseljaku

 Pod sloganom „Za europski Kiseljak“ održan završni skup Koalicije hrvatskih stranaka za lokalne izbore u Kiseljaku

...„Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku, sinoć je održan završni skup Koalicije hrvatskih stranaka, HDZ BiH i HSS Stjepan Radić za predstojeće lokalne izbore. Skupu je nazočilo i brojno visoko izaslanstvo HDZ BiH i HNS-a prevođeno dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH te Borjanom Krišto, zamjenicom predsjednika HDZ BiH, i zamjenicom predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. U izaslanstvu su bili i Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH, potom Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je u Kiseljaku kao dopredsjednica Općinskog odbora HDZ BiH imala i ulogu domaćina, Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ BiH i ministar financija i trezora BiH, Jelka Milićević, članica Predsjedništva HDZ BiH, ministrica financija i dopredsjednica Vlade Federacije BiH kao i brojni drugi stranački dužnosnici na svim razinama vlasti u BiH.

U riječima dobrodošlice okupljenima, Josip Kvasina, predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak istaknuo je kako je iza HDZ BiH u Kiseljaku više od dva i pol desetljeća kontinuiteta u vlasti. U duhu zajedništva hrvatskih stranaka, ove godine na izbore prvi put izlaze u Koaliciji s HSS Stjepan Radić. „Ovih ste dana u Kiseljaku mogli vidjeti mnoštvo plakata različitih stranaka, narandžastih, crvenih, zelenih. Ne dopustite da naš Kiseljak ponaradžasti, pocrveni ili nedaj Bože pozeleni. Kiseljak će uvjeren sam u to, ostati kakav je bio svih ovih 26 godina, a to je crven, bijel i plav", poručio je predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak Josip Kvasina.

Listu koja broji 28 kandidata Koalicije HDZ BiH i HSS Stjepan Radić za Općinsko vijeće Kiseljak predstavila je Mirjana Medić, nositeljica liste. Naglasila je kako su na listi ljudi različitih zanimanja i dobnih skupina, a zajedničko im je da svi vole Kiseljak i žele u njemu ostati živjeti. „Zbog niza projekata koji je proteklih godina realizirao tim na čelu s našim sadašnjim i budućim načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom, Kiseljak se značajno razlikuje od susjednih i većine drugih općina u BiH. Svojim smo primjerom pokazali da su europski uvjeti življenja mogući i u BiH", istaknula je nositeljica liste Mirjana Medić.

U svom obraćanju okupljenima Mladen Mišurić-Ramljak, aktualni načelnik i kandidat za načelnika Kiseljaka Koalicije hrvatskih stranaka dodatknuo se niza projekata kojima je cilj, kako je naglasio, ne samo zaustaviti odlazak već i stvoriti uvjete življenja zbg kojih će i oni koji su otišli poželjeti vratiti se u Kiseljak. Projekti koje je spomenuo Mišurić - Ramljak odnose se na sve dobne skupine, od tek rođenih kojima je općina osigurala novčanu potporu za opremanje, preko djece predškolskog i školskog uzrasta koji su na dar dobili i novu školsku zgradu u Brestovskom, preko studenata, do onih starije životne dobi za koje se grade suvremeni domovi za stare i nemoćne. Ipak, naglasak je na razvoju gospodarstva i privlačenju novih investicija. „Osim ulaganja u poslovne zone i nove objekte poput hladnjača, nastavljamo i s investiranjem u poljoprivredu koja je naš neiskorišten potencijal, potom turizam, posebice zdravstveni zajedno s banjskim liječenjem po kojemu smo nekad bili prepoznatljivi", istaknuo je aktualni i budući načelnik. On je na skupu prenio poruke koje je nedavno uputio poduzetnicima, odnosno vlasnicima poduzeća. „Morate platiti svoje radnike, ne podcjenjivati ih jer dobar radnik nije skup", istaknuo je kandidat Hrvatske koalicije za novi mandat načelnika Kiseljaka.
Potpora ponovnom izboru Mladena Mišurića - Ramljaka za načelnika Kiseljaka stigla je i od Željka Turka i Ivana Udovičića, gradonačelnika Zaprešića i Kaštela u Hrvatskoj te Franje Grubića, načelnika Koljnofa u Mađarskoj, gradova s kojim Kiseljak njeguje višegodišnje pobratimske odnose. „Mi za sudbinu ovog mjesta ne strahujemo sve dok je na čelu pobjedničkog tima Mladen Mišurić - Ramljak. Općinske vlasti na čelu s Mladenom Mišurićem - Ramljakom od Kiseljaka su uistinu napravile europski grad, ugodnu oazu u srcu središnje Bosne u koju uvijek rado dolazimo i u kojoj se osjećamo kao u bilo kojem europskom gradiću veličine Kiseljaka, ponosni na sve Vaše uspjehe, posebno imajući u vidu činjenicu da su Hrvati u BiH najmalobrojniji narod", poručili su gradonačelnici Zaprešića, Kaštela i Koljnofa.
Na njihova promišljanja nadovezao se i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH. „Volio bih vidjeti gdje se to ljepše i ugodnije može živjeti nego u našem Kiseljaku, europskom Kiseljaku u budućoj članici Europske unije BiH", istaknuo je predsjednik Čović, ujedno i počasni građanin Kiseljaka naglasivši kako je europski put kojeg predvode upravo Hrvati BiH jedini pravi put. Dr. Čović je izrazio uvjerenje da će BiH kandidacijski status dobiti već iduće godine, te uskoro postati i članica NATO saveza.
Završni skup Koalicije hrvatskih stranaka u Kiseljaku, nažalost, zasjednila je vijest o užasnoj tragediji koja se dogodila prije skupa. U prometnoj nesreći na putu za skup, smrtno je stradao Goran Vujica, jedan od kandidata s liste, inače dugogodišnji istaknuti član HDZ BiH, otac troje djece. Sućut obitelji stradalog na skupu je u ime HDZ BiH izrazio predsjednik stranke dr. Dragan Čović, a minutom šutnje Vujici, svim umrlim članovima stranke kao i poginulim hrvatskim braniteljima odana je dužna počast.