POČINJENO VIŠE KAZNENIH DJELA Zbog pomaganja Sadi Đugumu dvojica Mostaraca zadržana u pritvoru

Sado Đugum
Uhićenje Sade Đuguma/Hercegovina.info

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 31. 5. 2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje mjesec dana, prema osumnjičenima E. B. (1965.), iz Mostara i V. V. (1972.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'poticanje na davanje lažnog iskaza' i kazneno djelo 'sprječavanje dokazivanja' KZ F BiH.  

U odnosu na osumnjičenog A. M. (1988.), iz Kalesije, određena je mjera zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti - poslova zatvorskog policajca u KPZ Tuzla, odnosno, bilo kakvih aktivnosti navedenog radnog mjesta, mjera zabrane napuštanja boravišta osumnjičenog s područja Tuzlanske županije i mjera zabrane putovanja, te da se privremeno od osumnjičenog oduzme putna isprava-putovnica, kao i zabrana izdavanja novih isprava i zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice.

Naime, osumnjičenima se stavlja na teret da su poticali svjedoke na davanje lažnog iskaza, kao i na drugi način pokušali ometati kazneni postupak pred Županijskim sudom u Mostaru protiv Organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio S. Đ. 

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak i jer  naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će učiniti kazneno djelo kojim prijete, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora najmanje od 3 (tri) godine ili teža kazna.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u suradnji s Federalnom upravom policije Sarajevo, (FUP) nastavlja s poduzimanjem drugih istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.