POČETKOM IDUĆE GODINE Najavljeno novo povećanje mirovina u FBiH

umirovljenici
Pexels

Halil Subašić je odlukom Vlade FBiH na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Prethodno je četiri mjeseca bio vršitelj dužnosti na toj poziciji, na koju je došao „iznutra“, budući da je od 2015. godine zaposlen u Zavodu. U intervjuu za Dnevni avaz, govorio je o stanju u Zavodu, ali i najvažnijim pitanjima koja muče umirovljenike.

''Donošenjem novog Zakona o PIO/MIO FBiH proveden je prvi dio reforme mirovinskog sustava Federacije BiH, čime je osigurana financijska stabilnost Fonda. Mirovinski sustav u FBiH ustrojen je na principu međugeneracijske solidarnosti. Jasno je da, ako ekonomija raste, raste i mirovinski sustav, čime se garantira njegova dugoročna stabilnost. Potrebno je istaknuti da, shodno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Federacija BiH garantira isplatu mirovina. U narednom razdoblju glavni cilj će biti daljnja reforma mirovinskog i invalidskog sustava'', kazao je Subašić.

Potvrdio je kako će se nastaviti praksa isplate mirovina do petog dana u mjesecu.

''Zaista s velikim zadovoljstvom želim konstatirati da su mirovine za studeni 2023. godine isplaćene u subotu, 2. prosinca. S obzirom na to da je članom 131. Zakona o PIO propisano da FBiH iz proračuna osigurava mjesečno sredstva za isplatu mirovina najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ne postoji nikakva smetnja da se isplata mirovina vrši i prije petog u mjesecu. Uz to, a uzimajući u obzir prvenstveno potrebe i interes naših korisnika mirovine, trend isplate mirovina prije petog u mjesecu će biti nastavljen''.

Povećanje od siječnja 2024. godine

Na pitanje kako će se riješiti redovno usklađivanje mirovina budući da su parametri prema kojima su vrši izračun vrlo nepovoljni, odgovorio je kako nema razloga za brigu.

''Razlog za bilo kakvu brigu ne postoji. Redovno usklađivanje mirovina će biti obavljeno u skladu s odredbama Zakona o PIO. Član 79. Zakona propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 postotka porasta potrošačkih cijena i 50 postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Tako da postoji opredjeljenje i postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja 2024. godine'', kazao je Subašić.