POČETAK ŠKOLSKE GODINE U ISTOČNOJ HERCEGOVINI U školu kreću 574 prvašića, najmanje upisanih u Berkovićima

škola trebinje

Sa početkom nove školske godine, 574 prvašića kreće u školu u istočnoj Hercegovini. Najmanje prvašića, njih devet, polazi u Berkovićima ove godine, što je značajan pad u odnosu na prošlu godinu.

Prije deset godina, u Berkovićima je upisano 25 đaka, ali taj broj se kontinuirano smanjivao, dosegnuvši samo devet učenika ove godine. Situacija nije mnogo bolja ni u drugim dijelovima istočne Hercegovine. U Ljubinju će sjesti 31 prvašić, dok se u Gacku bilježi pad s 86 đaka prošle godine na 69 ove godine. U Nevesinju i Bileći upisano je po 84 đaka, a u Trebinju će u školu krenuti 297 učenika prvog razreda, što je više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 288.

„Želio bih istaknuti da je ove godine u Trebinju veći broj prvašića nego prošle godine. Konkretno, u OŠ „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ ima 70 prvašića, uz najavu još par povratnika iz inozemstva. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ upisano je 122 prvašića, uključujući 12 u područnim odjelima, što je više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 88. Sve škole su spremne za novu školsku godinu što se tiče Istočne Hercegovine. Izuzetak je OŠ u Berkovićima sa samo devet prvašića, od kojih su troje u područnim odjelima. Razgovarao sam sa kolegama u Berkovićima i za iduću godinu se očekuje upis već 28 prvašića, tako da ova godina može biti problematična, ali iduće godine ne bi trebalo biti problema“, rekao je za Hercegovina.info Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora Osnovnih Škola Istočne Hercegovine.

škola trebinje
Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora Osnovnih Škola Istočne Hercegovine

Roditelji koje smo anketirali, imaju dvoje djece koja kreću u školu. Suočavaju se s dodatnim izazovima. Povećani troškovi obrazovanja, uključujući udžbenike, školski pribor, odjeću i obuću, stvaraju pritisak na njihove kućne proračune. Cijene osnovnih potrepština su porasle, što dodatno opterećuje roditelje.

„Treba nam preko 500 KM za dvoje djece da bismo ih poslali u školu. Knjige koštaju oko 200 KM, a tu su i troškovi za školski pribor i odjeću. Morate kupiti djeci nešto novo za oblačenje, itd. Uglavnom, polovinu plaće moramo izdvojiti. Jeste skupo, ali neka su nam djeca živa i zdrava“, kaže jedan od roditelja za Hercegovina.info.

Iz godine u godinu, broj učenika u RS konstantno opada, a prošle godine smo svjedočili upisu 9.152 učenika. Usporedbe radi, 2015. godine taj broj je iznosio 10.517 učenika. Ovaj zabrinjavajući trend ukazuje na potrebu ozbiljnog razmatranja uzroka i implementaciju mjera koje će očuvati kvalitetu i dostupnost obrazovanja za buduće generacije. Očuvanje obrazovnog sustava je ključno za razvoj društva, te će zajednički napori svih relevantnih institucija biti od suštinskog značaja kako bi se ova situacija promijenila u budućnosti.