FOTO  Počeo HNS, iza zatvorenih vrata sedam zaključaka

Hrvatski narodni sabor

U Mostaru danas zasjeda Hrvatski narodni sabor koji je zatvoren za javnost, a koji bi trebao usvojiti zaključke i odrediti se u postupanju ukoliko ne dođe do željenih izmjena Izbornog zakona.

Ovoga puta HNS je zatvoren za javnost, nakon što su na zadnjem zasjedanju otvorena goruća pitanja politike u Hrvata, nepotizam, kriminal i ostalo, o čemu je, kako bi rekao Čović luksuz govoriti, tj. "luksuz nam se baviti sobom", tj. da prvo moramo riješiti problem u Sarajevu. Trenutačno ne znamo koje pitanje u Hrvata više "gori", Komšić koji nas frustrira, ili nepotizam, kriminal i nepravda u vlastitim redovima, koji nas izgoni u EU.

O zadnjem dakako neće biti riječi. Upravo Komšić, dvostruka štetočina bh. Hrvata omogućava hrvatskoj politci da ostane ovakva kakva jest, jer može svoje propuste pokrivati nelegitimnim, ne čineći uporedo ništa za boljitak i ugodniji život naroda, a sve za vlastitu udobnost. 

Čović je prije zasjedanja izjavio da je cilj okupljanja hrvatskih stranaka osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, te jamčiti da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike na svim razinama vlasti u BiH.

Na pitanje hoće li današnji HNS, što se indirektno navodi u prijedlogu jednog od zaključaka, danas inzistirati na uspostavi trećeg entiteta ukoliko se ne provedu izmjene Izbornog zakona, Čović je rekao da se radi o špekulacijama.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović medijima je kazao da će zaključci današnjeg zasjedanja biti u skladu s postojećim Ustavom BiH, te da se radi o pružanju ruke da bi se odnosi definirali na bazi ravnopravnosti. 

Prijedlog zaključaka, kako smo jučer i objavili je sljedeći: 

  1. 1. Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okvir i Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.
     
    2. Hrvatski narodni sabor potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava.
     
    3. Hrvatski narodni sabor je spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora.
     
    4. Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH.
     
    5. Hrvatski narodni sabor smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.
     
    6. Hrvatski narodni sabor će dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili hrvati, bošnjaci i srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative zaIzvanredni sabor HNS 17. veljače 2022. godine izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda.
     
    7. Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda.
  2.  
  3. Ključni su čini se članci pet i sedam, gdje se kaže da će raspisivanje izbora bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona biti neustavan i antidaytonski čin, te da će članice HNS-a, ako ne mognu ostvariti prava pokrenuti pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH. Ono oko čega se sve više Hrvata slaže je da predstojeće izbore treba bojkotirati ukoliko stanje ostane kakvo jest.