Počelo suđenje za napad na FIS Vitez

fis vitez

Optužnica Đidića i Ibrahimija tereti da su u periodu između 1. i 9. listopada 2008. u Vitezu, po prethodnom dogovoru s osobama koje su njima poznate, sačinili eksplozivnu napravu velike razorne moći kako bi ozbiljno zastrašili stanovništvo.

Eksplozivna naprava je 9. listopada 2008. postavljena u Poslovno-prodajnom centru „FIS“ u Vitezu. Uslijed njene eksplozije jedna osoba je smrtno stradala, jedna je zadobila teške, a pet lakše tjelesne povrede.

Tužitelj Dubravko Čampara smatra kako će dokazi kojima raspolaže biti dovoljni za potvrdu optužbi na način kako je to navedeno u optužnici.

Najavio je ispitivanje više svjedoka i sudskih vještaka u vezi s povredama oštećenih, kao i vrstom i karakteristikama podmetnute ekplozivne naprave te predočavanje materijalnih dokaza, uključujući i obimnu fotodokumentaciju.

Branitelj prvooptuženog (po službenoj dužnosti), odvjetnik Hamdo Kulenović prigovorio je na tužbene navode koji se odnose na umiješanost njegovog branjenika, te ustvrdio kako optužba ne raspolaže dokazima na kojima bi se mogla temeljiti presuda.

Kulenović smatra kontradiktornim navode sadržane u optužnici, podsjećajući kako vrsta ekploziva od kojeg je sačinjena eksplozivna naprava ne odgovara vrsti eksploziva koji je pronađen u kući prvooptuženog Đidića.

Obrana, nadalje, smatra paušalnim navode o pričinjenoj materijalnoj šteti, osporavajući i samu kvalifikaciju krivičnog djela navodeći kako nedostaje namjera zastrašivanja stanovništva, što čini obilježje krivičnog djela terorizma.

S obzirom na to da današnjem ročištu nije nazočio branitelj drugooptuženog, odvjetnik Senad Kreho, njegov zamjenik Aldin Lejlić je kazao kako će se obrana Amira Ibrahimija naknadno očitovati.

Kako je priopćio predsjedavajući Sudskog vijeća sudaca Šaban Maksumić, Sud je odbio kao neosnovan prijedlog obrane drugooptuženog za izuzeće člana Sudskog vijeća sucae Staniše Gluhajića.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 8. listopada, kada bi trebao biti otvoren dokazni postupak ispitivanjem prvih svjedoka optužbe.