PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ UDARAJU KONTRE Prvi bi otopljavao s Bakirom, drugi partnerstvo s Dodikom, no što je Hrvatima u BiH najpametnije

Milanović Plenković
PIXSELL

Hrvatska za sada nema jasnu i usuglašenu politiku prema Bosni i Hercegovini. Dok premijer Andrej Plenković zagovara odmak od crnolisnog Milorada Dodika, a primicanje i zatopljavanje odnosa u Federaciji, predsjednik Zoran Milanović, koji je rijetko popularan ljevičar među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a to očito želi i dalje biti udara kontru, te brani boje Milorada Dodika. 

"Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović „kupuje vrijeme“ kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović, prenosi Hina. 

"Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju", kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu. "On je sugovornik", naglasio je. Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci. "Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću“.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao „kradljivcem vremena“ koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno, prenijela je Hina. S druge stane Andrej Plenković, koji čini se ipak praktičnije promišlja politiku i probleme Hrvata u BiH nakon sastanka u Dubrovniku odaslao je poruku da odnosi unutar Federacije moraju otopljavati. Ona je zaprimljena u središnjici, iz koje su ubrzo odaslane iste poruke. 

Hrvatska trenutačno ne vodi nimalo mudru politiku u BiH, čak se čini da je cilj premijera i predsjednika osobno nadmetanje i poentiranje, a ne rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja, što se odugovlači godinama, dok u međuvremenu hrvatsko i bosanskohercegovačko ekonomsko pitanje izgoni najmalobrojniji narod u zemlje EU.