PLENARNO ZASJEDANJE Europska unija danas ocjenjuje Bosnu i Hercegovinu

PLENARNO ZASJEDANJE Europska unija danas ocjenjuje Bosnu i Hercegovinu

Europski parlament održat će danas plenarno zasjedanje u Strasbourgu na kojem će glasovati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na zapadnom Balkanu.

Da bi se država pridružila eurozoni, Europski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Europske unije i zapadnog Balkana sastali su se 23. lipnja, uoči posljednjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvješćima će glasovati u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europarlamentarci će danas pozvati Komisiju da razvije ambicioznu europsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.