Platformaši odbili prijedlog Živka Budimira

Na konferenciji za novinare u Mostaru održanoj nakon sjednice Vlade Federacije BiH, ministar Krajina je rekao kako su i rashodi i prihodi u protekloj godini bili manji od planiranih. Ukupni rashodi i izdatci u 2011. godinu bili su manji za oko 90 milijuna KM u odnosu na planirane, dok je prikupljeno 252 milijuna KM manje u odnosu na planirano.

-Na prihodovnoj strani nismo ostvarili planirane prihode. Oni su otprilike bili na razini onih iz 2010. godine.

Znači imamo stagnaciju prihoda. U prošloj godini imali smo i zaduživanje od oko 89 milijuna KM preko trezorskih zapisa, kazao je federalni ministar financija. Glede punjenja proračuna u prvom kvartalu tekuće godine, Krajina je rekao da porezni prihodi i dalje stagniraju, ali da je u prva tri mjeseca zabilježen značajan porast ostalih primitaka.

-Situacija nije neočekivana. Proračun za ovu godinu nije optimistčan. On je upozoravajući. Predviđeni deficit je oko 348 milijuna KM, međutim činjenica je da imamo realizaciju trezorskih zapisa prema planu i vjerujem da ćemo imati realizaciju dugoročnih obveznica koje su planirane u iznosu 230 milijuna KM, dodao je ministar Krajina.

Ono što najviše opterećuje federalni proračun je akumulirani dug. Tako je prošle godine za otplatu vanjskog i unutarnjeg duga izdvojeno 264,2 milijuna KM, odnosno gotovo jedna petina sveukupnog iznosa proračuna. Na posljednji dan protekle godine ukupan dug Federacije BiH iznosio je gotovo pet milijardi maraka, od čega 4,13 milijuna otpada na vanjski, a 0,83 milijuna na unutarnji dug.

-To je obveza koju Federacija BiH mora vratiti i koja neće nestati. Otplata vanjskog duga ima nulti prioritet, odnosno kod trošenja proračunskih sredstava novac se prvo usmjerava na otplatu vanjskog duga, kazao je federalni ministar financija Ante Krajina.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kako će pomoći Krivaji i Šumama Herceg-Bosne, a prihvatila je i mišljenje Federalnog ministarstva branitelja i invalida domovinskog rata kako je neutemeljen zahtjev nelegalnog predsjednika FBiH, Živka Budimira (HSP), da se preispita Zakon o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

fena