FOTO  Planinarenje kao odmak od buke svakodnevnog života postaje sve popularnija aktivnost

planinarenje planinari planina
Hercegovina.info

Planinarenje kao aktivnost u našim krajevima iz godine u godinu dobiva sve veći značaj. Mnogima je vikend postao sinonim za planinarenje, a zahvaljujući prekrasnoj prirodnoj raskoši ovaj kraj privlači i brojne turiste planinare ili se pak oni turisti koji posjete Bosnu i Hercegovinu odluče na takvu outdoor aktivnost. 

Za Hercegovina.info govori Ante Vukadin, predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne, ujedno i predsjednik Planinarskog društva Orlova stina. 

Pitali smo ga je li točna naša opservacija da je zadnjih godina planinarenje postalo popularnije nego ikada, primjećuje li i on taj trend te kako ga objašnjava.  

“Da, to je točno. Iako se dugo vremena smatralo da je planinarenje hobi za ljude starije i srednje životne dobi zadnjih godina sve više mladih ljudi uživa u prednostima ove aktivnosti. Svježi zrak, tišina planina, prirodne raznolikosti, fizički izazov, upoznavanje novih ljudi, dobra atmosfera i prekrasni vidici samo su neke od prednosti planinarenja”, objašnjava naš sugovornik te dodaje kako je ideja ostaviti svakodnevnicu iza sebe i doživjeti prirodu – daleko od užurbanog života, buke i mobilnog signala. 

planinarenje planinari planina
Ante Vukadin/Privatna arhiva


Savjetuje početnicima da budu pažljivi kako se ne bi našli u opasnim situacijama. 

Često su to situacije u kojima se osobe iscrpe, nađu se na mjestu s kojega više ne mogu ići naprijed ni nazad ili se jednostavno izgube. Sve je to dovelo do situacije da GSS ima sve više intervencija spašavanja”, istaknuo je. 

Planinarski savez Herceg Bosne 

Kako smo naveli na početku, Ante Vukadin predsjednik je Planinarskog saveza Herceg Bosne koji objedinjuje 40 registriranih planinarskih društava rasprostranjenih od sjeverne i srednje Bosne do Hercegovine s preko 2600 registriranih planinara.

Planinarska društva posjeduju 29 planinarskih domova i objekata, novoizgrađenih ili obnovljenih, dok su pojedini planinarski domovi u izgradnji. 

“Savez okuplja društva sa svojstvom pravne osoba, vodi brigu o planinarskim domovima i stazama, organizira i verificira opće i stručne škole i tečajeve, utvrđuje standarde za planinarske djelatnosti, predstavlja i zastupa zajedničke interese planinarskih društava pred državnim i javnim tijelima, usklađuje i unapređuje rad planinara, alpinista, speleologa, vodiča, markacista i čuvara planinske prirode”, objašnjava nam Vukadin.

planinarenje planinari planina

Planinarski turizam

Dolaze nam ljepši, sunčani dani i već se pomalo primjećuje dolazak turista u naše krajeve, često i na planinarskim turama možemo sresti značajan broj turista. 

Pitali smo Antu Vukadina, ukoliko netko dolazi po prvi put, što bi mu preporučio da obiđe za početak.

Park prirode Blidinje uokviren s Čvrsnicom i Vranom plijeni svojom netaknutom prirodom i svake godine imamo sve više stranih turista u obilasku ovog kraja. Jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje jesu Hajdučka vrata, prirodni fenomen stvaran tisućama godina i polazna su točka svih planinara. Preko naših planina prolazi mega staza Via Dinarica koja povezuje Dinaride od Slovenije do Albanije tako da puno stranaca svakodnevno planinari našim područjem i u razgovoru s njima uviđamo da su oni očarani ljepotama naših planina te susretljivosti naših ljudi”, naglašava Vukadin.

planinarenje planinari planina 

Najljepša planinarska odredišta u Bosni i Hercegovini

Zamolili smo našeg sugovornika da nam izdvoji nekoliko planina u Bosni i Hercegovini koje bi preporučio kako turistima, tako i domaćim stanovnicima koji planiraju početi s planinarenjem. 

Teško je reći koja je od bosanskohercegovačkih planina najljepša, svaka je jedinstvena i autentična na svoj način. Ako pak moram, izdvojio bih Čvrsnicu i Prenj. Čvrsnicu zbog njezine visine zovemo ‘krov’ Hercegovine, a Prenj hercegovačkim Himalajima. Od ostalih planina nećete pogriješiti gdje god odete. Maglić kao najviša planina BiH, pitoma Vranica, Treskavica, Volujak, Zelengora. Jezera smještena u podnožjima ovih planina predstavljaju pravi raj za ljubitelje prirode. Ne treba zanemariti ni planine u svom okruženju. Mi se nekako na Vranu osjećamo kao kod kuće", objašnjava Vukadin čije je rodno mjesto Omolje pokraj Tomislavgrada. 

Osvojili su 78 planina preko 2000 metara nadmorske visine 

Ante nam navodi i kako je imao sreću pa je sa svojim kolegama planinarima sve ove nabrojane planine prehodao te se popeo na sve najviše vrhove u BiH u sklopu izazova Challenge 2000+. Riječ je o ukupno 78 planina preko 2000 metara nadmorske visine.

Nastavno na ove impresivne brojke pitali smo ga i za vrlo aktivno Planinarsko društvo Orlova stina, čiji je također predsjednik. 

“Društvo je zaista vrlo aktivno. Organizira uspone kroz cijelu godinu, planinarske škole, razne tečajeve. Radi se na održavanju puteva i staza te u planinarskom domu uvijek ima nekog posla. Kroz Društvo je od osnutka 1999. prošlo preko 600 članova, a danas brojimo oko 130 članova. Ponosan sam što su naši članovi bili i ostali vrijedni.  Zahvaljujući njima naš kraj je postao prepoznata destinacija za izlete, a uređenim stazama brojni vrhovi okolnih planina dostupni svima”, objašnjava Vukadin. 

planinarenje planinari planina

Pitali smo i koji je prvi korak ukoliko se netko u ovom trenutku odluči na planinarenje, primjerice s Orlovom stinom. Odgovara nam kako je potrebno jednostavno kontaktirati Društvo, učlaniti se i avantura može početi. 

Bez obzira jeste li iskusni planinar ili početnik koji je tek kupio svoje prve gojzerice i odlučio krenuti planinariti, članstvo u planinarskom društvu ima niz prednosti. Sva društva organiziraju svake godine planinarske škole što je nedvojbeno odlična stvar. Osim što ćete kao početnik naučiti temeljna pravila o planinarenju, doznati za nove staze, upoznat ćete nove ljude i stvoriti prijateljstva. Dobijete priliku učiti od iskusnijih planinara i čuti njihove priče i anegdote s planina. Praktične informacije iz prve ruke uvijek su najvrjednije. Nema veće vrijednosti prije odlaska na izlet od informacija koje vam netko može dati o težini uspona, trajanju, planinarskom domu, vremenskim prilikama, ali i opremi koju obvezno morate ponijeti”, objašnjava Vukadin te dodaje kako je dobra i svrsishodna planinarska oprema ključan element sigurnog i ugodnog boravka u planini. 

planinarenje planinari planina

“Važno je imati upravo takvu opremu. Što će se ponijeti, a što ne ovisi najviše o dužini izleta i godišnjem dobu. Najvažniji komadi su ruksak, cipele i jakna. Sve drugo se nabavlja usput. Ono što svakako valja istaknuti je da se u kupovinu bilo kakve planinarske opreme ne treba zalijetati. To govorim, prvenstveno, zbog cijene te opreme. Zato prvo upišite planinarsku školu, idite u trenirci i s običnim školskim ruksakom na nekoliko izleta i vidite je li planinarenje aktivnost za vas”, savjetuje Vukadin.

Umorni, a odmorni

Na samom kraju razgovora savjetuje našim čitateljima da ne razmišljaju previše nego da samo krenu, jer planinarenje je aktivnost koja će vam omogućiti da posjetite najskrivenije i najljepše kutke na zemlji. 

Upoznat ćete odlične ljude i shvatiti koliko vam malo treba dok nosite ruksak na leđima. A kući ćete se uvijek vratiti s puno priča, fotografija i uspomena. Umorni, a odmorni”, zaključuje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.