PLAĆE U BIH Direktori zarađuju skoro 6,5 puta više od čistača, pogledajte njihova primanja

novčanik plaća
Unsplash

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su i najmanje plaćeni, a više od polovice zaposlenih nezadovoljno je svojim primanjima u odnosu na radne zadatke, piše Fena.

Prema podacima servisa Plata.ba, najbolje plaćena pozicija u BiH je generalni direktor čija prosječna mjesečna plaća iznosi 4 570 maraka, zatim country manager (4 244 BAM), IT arhitekt (3 559 BAM), lizing direktor (3 549 BAM), IT direktor (3 536 BAM), direktor prodaje (3 462 BAM), lead developer (3 424 BAM), direktor sektora bankarstvo (3 231 BAM), izvršni direktor (3 062 BAM), marketing direktor (3 053 BAM), financijski menadžer (3 025 BAM).

Uz menadžere i zaposlenike u IT sektoru, među prvih dvadeset najplaćenijih su i odvjetnici koji prosječno mjesečno zarađuju 2 695 maraka.

Najmanje plaće

S druge strane, najmanje zarađuju čistači čija prosječna mjesečna zarada iznosi 709 maraka, slijede šivači (724 BAM), portiri (733 BAM), njegovatelji starijih osoba (736 BAM) rezači tkanine (745 BAM), krojači (758 BAM), radnici pogrebne službe (785 BAM).

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Career, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i centralne Europe, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek, radnici u BiH češće se osjećaju podcijenjenima od strane poslodavaca.

Čak 55 posto zaposlenih u našoj zemlji tvrdi kako im je plaća preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 posto radnika trenutnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom.

Prema podacima portala MojPosao.ba i na osnovu razmjene informacija s poslodavcima, najviše radnika nedostaje na području sjeverne Bosne kao i na području Hercegovine.

“Osim deficita konkretno radnika u određenim zanimanjima i imajući u obzir da je sve manje ekonomsko aktivno-sposobnog stanovništva, do radnika se teže dolazi u ovim regijama jer imajući u vidu geografsku poziciju, isti se lakše odlučuju na odlazak u inozemstvo da rade zbog bolje plaćenih poslova i radnih uvjeta”, rekli su Feni iz portala MojPosao.ba.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt.

“U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini”, dodaju iz spomenutog portala.

Žene zarađuju manje od muškaraca

Istovremeno, žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba (za proteklih godinu dana), žene u BiH zarađuju 14,8 posto manje od muškaraca.

Podsjećamo, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Bosni i Hercegovini u srpnju ove godine iznosila je 1.262 marke, dok je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz ove godine 3.322,90 KM.