Plaće građevinara i radnika u trgovini ni za 35 posto potrošačke korpe

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika

Najviše prosječne neto zarade u prosincu su isplaćene u oblasti financijske djelatnosti i osiguranja - 1.413 KM i bile su veće za 2,47 posto u odnosu na plaću u studenom, a najniže u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, svega 611 KM.

Sindikalci su izračunali da su niske prosječne plaće primili i radnici zaposleni u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima, kao i u građevinarstvu i to u iznosu od 625 KM.

Potrošačke cijene

Zarada radnika u trgovini i ugostiteljstvu iznosila je 660 KM, te u oblasti prometa i skladištenja 690 KM.

''Navedene plaće pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,30 do 36,47 posto'', ukazuju iz Saveza sindikata. Ukupne potrošačke cijene u prosincu u odnosu na studeni 2018. godine bile su manje za 0,3 posto, a najviše je pojeftinila odjeća i obuća - 4,6 posto.

Porodice u tom bh.entitetu su i u prosincu najviše novca trošile su za nabavku prehrane - 691,10 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,45 KM te za tekuće održavanje domaćinstva 105,95 KM.

Opći i kolektivni ugovor Odjeća i obuća koštala je 138,97 KM, higijena i njega zdravlja 89,70 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM. Iz navedenih podataka, u Sindikatu smatraju da je u RS potrebno što prije potpisati opći i granske kolektivne ugovore, te povećati plaće i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalificirane radne snage.

''U fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izrada Strategije sigurnosti i zaštite zdravlja na radu RS'', navode iz Sindikata.

FENA