PITANJE TRENUTKA STRADANJA ILI RUŠENJA Tisuće auta prelazi preko montažnog mosta kojeg je izgradio IFOR prije 20 godina

Most Spreča

I pored toga što je prije više od dvadeset godina isteklo vrijeme njegove namjene, montažni vojni most preko rijeke Spreče još je u uporabi. Njime se koristi više tisuća stanovnika pet podozrenskih naselja u dobojskom kraju, koji svakodnevno riskiraju svoje živote, piše Federalna.

Iako je novac za izgradnju novog mosta osiguran, njegova gradnja do danas nije počela, a trebao je biti završen krajem prošle godine.

Već više od dvadeset godina oko pet tisuća stanovnika više naselja podno Ozrena na vlastiti rizik prelaze most kojem je rok upotrebe istekao prije više od dva desetljeća.

"Hvala IFOR-u (Implementacijske snage) što ga je postavio, ali je toliko dotrajao da ga treba remontirati ili maknuti odavde jer samo je pitanje dana kad će se on srušiti i kad će netko nastradati", kaže Osman Čabrić, inicijator za izgradnju mosta iz Suhog Polja kod Doboja.

Projekt „u fazi stagniranja“

Početkom srpnja prošle godine predstavnici Unije općina i gradova turskog svijeta i predstavnici lokalnih vlasti Doboja i Doboj-Istoka svečano su označili početak gradnje novog mosta preko rijeke Spreče na međuentietskoj liniji kod Doboja. U financiranju mosta vrijednog 900.000 KM donator iz Turske je investirao 600.000 KM. Preostalih 300.000 je obaveza lokalnih zajednica. Gradnja još nije počela.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja (SNSD), objašnjava kako je projekat trenutno „u fazi stagniranja“, ali, napominje, ni Grad Doboj ni Općina Doboj Istok nisu odustali od zajedničkog projekta.

Da nedostatak kvalificirane radne snage u Bosni i Hercegovini ugrožava i projekte za koje je osigurano financiranje, svjedoči i ovo gradilište u blizini Doboja. 600.000 KM donatorskih sredstava više od godinu dana je operativno.

"Grad Doboj, to jest načelnik Jerinić uplatio je 155.000 KM izvođaču na njegov račun. Znači, sredstva uopće nisu upitna", ističe Čabrić.

Dobili uvjeravanja da će posao biti završen

Jerinić objašnjava da je Grad Doboj izvršio svoje obaveze, te se nada da će u narednom razdoblju projekt biti uspješno završen.

Stanovnicima koji koriste most važno je da gradnje počne prije jesenjih kiša, kada će vodostaj Spreče otežati gradnju. Od izvođača radova su dobili uvjeravanja da će posao biti završen, ali da im trenutno nedostaje radne snage.

Most, koji je trebao biti završen do kraja prošle godine, na siguran način, će povezati više dobojskih i naselja općina Doboj Istok i Petrovo s magistralnom cestom Doboj – Tuzla.