Pitali smo novinare, psihologa i profesora, čak i Brzog: Hoćeš li dati marku? Odgovori su prava ludnica.

Televizija
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon pravnih osoba, ovih dana se i fizičke osobe, korisnici Elektroprivrede HZ HB izjašnjavaju o tome hoće li dati marku za Televiziju Herceg-Bosne. Uskovitlavanje krvnih zrnaca poradi osobnih interesa izgleda ovoga puta nije uspjelo. Sve su glasnija mišljenja hrvatskog puka da bi za nasušno potrebni neovisni televizijski medij dali 5 i 50 maraka, no za Televiziju Herceg-Bosne radije ne:


Pitali smo ih hoće li dati marku za TV Herceg Bosne?

Marko Romić, psiholog:
“Dati ću tu jednu marku, iako mislim da to nije najbolje rješenje ni za tu televiziju, ni za Hrvate u BiH. Televizija koju će plaćati narod trebala bi biti potpuno neovisna od bilo kojeg političkog utjecaja. Najvažniji standardi trebali bi joj biti objektivnost i profesionalizam. Za takvu televiziju davao bih i puno više od jedne marke".

Emil Karamatić, publicist: 
"Znao sam da je Poglavar svih Hrvata kući i dijaspori, osim meni, Dragan Čović notorna secikesa(beogradski džeparoš), ali nisam mogao vjerovati da mu takva budalaština može pasti na pamet. Nikad neću dati marku. To je za mene sramotno! A ako ću već davati svojim kolegama, ma šta mislio o njima, a ne mislim ništa vele dobro, barem kada je u pitanju struka, kao stari hrvatski džentlmen osobno ću im uplatiti cijelu svoju plaću, a ne se šugati po hercegovačkim dunjalucima za marku. Sve ovo, ipak pod jednim malim uvjetom. Tražim da Predsjednik i svi njegovi bliži i duži suradnici uplate Televiziji Herceg-Bosne barem 10 posto od onog što su opljačkali hrvatskom narodu, a ako kolege s RTV Herceg-Bosne ne znaju koliko je to poslati ću im tekstove u rasponu od 25 godina, 276 tekstova, a njihovo je samo da izračunaju" 

Igor Božović, kolumnist:
“Ne planiram davati marku mjesečno jer kada pogledam Dnevnik RTVHB vidim samo HDZ i njihove najbliže suradnike. Hrvatski narod u BiH mnogo je brojniji od članova HDZ-a i dok ta kuća ne prihvati Hrvate u cijelosti hrvatskoga bića, ne zaslužuje moju financijsku pomoć”.

Oliver Arapović, predsjednik Ekološke udruge “Majski cvijet”:
"Da je ta televizija široka i nepristrana, ne bi bio problem izdvojiti jednu marku. No, budući da je ta televizija pod utjecajem i režimom jedne osobe ili jedne stranke, apsolutno ja to neću plaćati. To gospodi treba pred izbore, jer kampanja kreće za nekih pola godine. Oni trebaju koristiti medij koji će drugima biti nedostupan kao i do sada."

Slavko Zovko, profesor povijesti i zemljopisa:
“Prvi razlog je taj što se RTV HB pretvorila u medij jedne hrvatske političke opcije a to je HDZ BiH. Da je tomu tako jasno se vidi iz nekoliko priloga. Ovim putem navest ću samo dvije: pristrano izvješćivanje nakon gašenja Aluminija, u prilogu se nije moglo vidjeti nezadovoljstvo građana koji su čak gađali automobil u kojem se vjerojatno nalazio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Drugi primjer, cenzuriranje 9. sjednice HNS-a na kojem su se napokon mogle čuti i kritičke riječi. RTV HB je s navedene sjednice emitirala samo govore Dragana Čovića i Borjane Krišto, što sliči izvještavanju sjeverno korejskih medija, a ne medija u jednoj demokratskoj europskoj državi. Nadalje, gosti i komentatori koje dovodi navedena televizija često su u svojstvu apologeta stožerne stranke i njihovih lidera. Drugi, ali nemanje važan razlog zašto ne želim plaćati  pretplatu RTV HB je taj što oni već primaju iz proračuna  (većinski hrvatskih, županija, gradova i općina) približno oko 700 000 KM godišnje. Treći razlog je taj što je program nedovoljno kvalitetan i nekonkurentan. Živimo u tržišnom gospodarstvu, a ne planskom. Četvrti razlog, sumnje na nenamjensko trošenje novca koji kao što sam naveo gore RTV HB prima iz proračuna. I još jedan razlog, je taj što RTV HB nije dostupna u svim dijelovima BiH gdje žive Hrvati. Da zaključim, ideja RTV HB je pozitivna, Hrvatima u BiH je nužan javni TV servis, ali on mora biti u duhu pluralizma i transparentnosti, a ne da služi za promociju jedne političke opcije, kao što je to do sada bio slučaj. Ukoliko se to promijeni, rado ću mjesečno izdvajati i veći iznos za RTV HB".

Miro Barnjak, filmski, kazališni i televizijski glumac i producent:

"Hoću!"

Stanislav Puljić Brzi, slobodni umjetnik:
Na upit hoće li dati marku za TV Herceg-Bosne odgovara: “Upravo sam ušao u ravnateljice” 

Zanimljivi komentari čitatelja ispod članaka na navedenu temu: 

-čim dobijem posao u Elektroprivredi
-dvije stvari nikad neću - cijepiti se i dati marku za TV Herceg Bosne
-ugasili ste Aluminij tiho i kurvanjski, niste tražili tada marku  
-nek Elektroprivreda odbije od računa marku, pa uplati za Televiziju

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.