PITALI SMO NA GRANICI Tko može iz BiH u Hrvatsku i obrnuto, i što je s dvojnim državljanima

PITALI SMO NA GRANICI Tko može iz BiH u Hrvatsku i obrnuto, i što je s dvojnim državljanima
Ilustracija / hercegovina.info

Dok se lagano popuštaju mjere, ključno pitanje ostaje kada ćemo moći preko granice, primjerice Hrvatsku, ili obrnuto, iz Hrvatske u BiH, što je posebno zanimljivo onima koji imaju članove obitelji s druge strane granice.

Pitali smo Graničnu policiju Bosne i Hercegovine kako i pod kojim uvjetima možemo u Hrvatsku, i obrnuto, te što ako imamo državljanstvo obje zemlje.

Državljanima trećih zemalja, u ovom slučaju BiH, je dozvoljen ulazak u R. Hrvatsku ako imaju odobren boravak u Republici Hrvatskoj (privremeni ili stalni), uz određivanje samoizolacije u trajanju od 14 dana. Državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, u Republiku Hrvatsku mogu prijeći granicu i radi tranzita u druge države članice EU/EGP ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu u određenoj državi članici, pri čemu nema zadržavanja u Republici Hrvatskoj“, objasnila je glasnogovornica Granične policije Franka Vican za hercegovina.info.

Osobe koje su dvojni državljani RH i BiH na graničnom prijelazu prilikom ulaska u R. Hrvatsku moraju se identificirati kao hrvatski državljani. Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u RH uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, pri čemu će im biti izdana propusnica do adrese samoizolacije.

Nadalje, ako osoba ulazi u R. Hrvatsku s namjerom da napusti Republiku Hrvatsku za dva ili tri dana, dužna je odmah na graničnom prijelazu prilikom ulaska u R. Hrvatsku to izreći graničnoj policiji. Te osobe će se evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u R. Hrvatsku (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija u R. Hrvatskoj će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja R. Hrvatske. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u R. Hrvatskoj (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti Republiku Hrvatsku u roku važenja propusnice“, objasnila je.

Kada je riječ o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, Granična policija Bosne i Hercegovine obavlja granične provjere sukladno zakonu i odluci Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Odluka se ne primjenjuje na: a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, c) prekogranične radnike, d) službe i timove Civilne zaštite, e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, h) posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu, i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, l) na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.