PITALI SMO GRAĐANE Pogledajte koga bi Mostarci voljeli vidjeti kao predstavnika BiH na Eurosongu

Anketa eurosong

Bosna i Hercegovina svoj zadnji nastup na popularnom natjecanju „Eurosong“ imala je još 2016. godine, kada su boje naše zemlje predstavili Dalal, Deen, Ana Rucner & Jala s pjesmom „Ljubav je“, no tada nisu uspjeli izboriti mjesto u finalu. Uskoro slijedi 68. izdanje ovog natjecanja, međutim, mi ni osmu godinu od posljednjeg nastupa nećemo dobiti priliku zasjati pod reflektorima ove velike scene, ali to nije razlog da ne provjerimo čije ime bi se tu našlo ako bismo imali priliku ponovno nastupati.

Vaša mišljenja smo potražili ponovno na ulicama Mostara, a ispitanici su imali razne prijedloge s kojima bismo, prema njihovom mišljenju, najbolje predstavili Bosnu i Hercegovinu, a onda i visoko kotirali među velikom konkurencijom. Želje su različite, pa tako idu od mladih bendova i modernog zvuka, pa sve do tradicionalnog i onog samo našim krajevima karakterističnog – sevdalinki, ali u nastavku pročitajte i pogledajte neke prijedloge, mišljenja i razloge Mostaraca, a onda i sami ocijenite.

„Voljeli bismo da nas predstavlja bend 'Zoster'“, odlučno je odgovorilo nekoliko ispitanika, uz najčešće objašnjenje kako su oni domaći bend koji zaslužuje pažnju jer donose nešto drugačije te bi to sigurno bilo prepoznato i na jednoj takvoj sceni kao što je "Eurosong".

Zoster

Ipak, neki od njih su izabrali i one koji su se već dokazali na ovoj sceni, objasnivši kako su se oni već dobro pokazali, pa ne bi bio problem da se to i ponovi.

„Izabrali bismo Hari Mata Harija, Laku ili Dina Merlina“, reklo je nekoliko njih, prisjećajući se starih nastupa ovih izvođača i velikih glazbenih bh. imena, uz naglasak na njihov stil i talent.

Hari Mata Hari

Većina ispitanika odgovorilo je i kako posljednjih godina baš i ne obraćaju pažnju na ovo natjecanje, tako da nisu ni upućeni, a pojasnili su nam i zašto je to tako.

„Nisam ljubitelj tog natjecanja jer mislim da je ispolitizirano i nema neku vrijednost u smislu glazbene kvalitete. S obzirom na to mislim da ovo dosadašnje naše nenastupanje nije neka nužno loša stvar, jer se određeni novac koji je potreban, na primjer javnim servisima, može uštedjeti i uložiti u razvoj javnih servisa, digitalizaciju i slične stvari“, kazao je jedan Mostarac.

Kako kaže, ipak, na toj sceni volio bi vidjeti nešto tradicionalnije, ako bismo ponovno nastupali.

„Najlogičnije bi bilo da na Eurosongu Bosnu i Hercegovinu predstavlja netko tko izvodi tradicionalnu glazbu, na primjer, Amira Medunjanin ili netko sličan, što bi imalo puno više smisla od recimo nekog pop ili rock benda, zato što takva vrsta glazbe ima druge vrste platforme na kojima se može predstaviti“, objasnio je on.

Amira Medunjanin

Mlađe generacije su ipak odabrali nešto modernije za ovu priliku, pa su se u prijedlozima našle i neke trenutno popularne mlade zvijezde.

„Poslala bih Džejlu Ramović, ona je pobjednica 'Zvezda Granda', a sviđa mi se njen glas i način pjevanja i izvođenja“, kazala je mlada Mostarka.

Čak i mlađi znaju da je BiH zadnji put nastupila 2016. godine, a postoji razlog za to.

„Zadnji put Bosna i Hercegovina je nastupala na tom natjecanju 2016. godine. Imala sam 15 godina i mislim da su tada išli Jala, Ana Rucner, Fuad Backović Deen i znam da su napravili dramu na Igmanu, to su baš svi pratili. Kada bih ja mogla birati, ima mnogo kandidata, ali uzela bih u obzir izvođača Cunami Flo, ja mislim da je on reprezentativan, mladenački i mogao bi naći neki dobar ritam i energiju koja bi se probila na Eurosongu, a i ako su mogli ići „Let 3“, može i naš Cunami“, istaknula je ispitanica.

Cunami Flo

U nastavku je dodala kako je u svakom slučaju bolje da nas predstavlja netko od mlađih izvođača te je skrenula pažnju i na bend Činčila, kao i Mostar Rock School, jer, kako kaže, tu ima dobrih domaćih bendova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podsjećamo, razlog zbog kojeg se Bosna i Hercegovina već osmu godinu ne natječe na jednom od najprestižnijih glazbenih natjecanja jest teška ekonomska i financijska situacija zbog koje nacionalna televizija ne može izdvojiti sredstva za sudjelovanje, a iz BHRT-a su za medije istaknuli kako će građani ipak čekati do 2025. za potencijalni povratak Bosne i Hercegovine na „Eurosong“.

Posljednji predstavnik BiH na „Eurosongu“ bio je Fuad Backović Deen koji je iskazao razočaranje što je on posljednji koji je nastupio kao predstavnik svoje zemlje.

“Odluka da moja zemlja preskoči sudjelovanje na još jednom izdanju glazbenog natjecanja 'Eurosong' me rastužuje. Jednostavno ne mogu vjerovati da sam nakon sedam godina posljednji glazbeni ambasador koji je imao priliku predstavljati moju zemlju zajedno s mojim kolegama na ovom nevjerojatnom glazbenom događaju koji je globalni fenomen i jako, jako važan. Nešto se mora učiniti”, poručio je Deen u objavi na Instagramu.

Najveći uspjeh naše zemlje na izboru za najbolju pjesmu Europe ostvario je Hari Mata Hari sa svima poznatom pjesmom "Lejla" još 2006. godine.

Nadolazeće je 68. izdanje izbora za najbolju pjesmu „Eurosonga“, a ovogodišnje natjecanje će se održati u Malmöu u Malmö Areni 7., 9. i 11. svibnja, nakon što je pjevačica Loreen ponovno ostvarila pobjedu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.