VIDEO  Pitali smo građane čitaju li predizborne programe političkih stranaka

Anketa izbori
Hercegovina.info

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se za nešto manje od pola godine, preciznije u listopadu. Dok mnogi kukaju kako već godinama nema ozbiljnijih promjena i napretka koji građani mogu konkretno osjetiti, u javnosti se uvijek sudarimo sa skoro neoborivom argumentacijom da su građani birali aktualne političare koji nas vode na lokalnoj, županijskoj, federalnoj i državnoj razini.

Posebnu pažnju uvijek (ne)bude politički programi stranaka u Bosni i Hercegovini koji skoro da nisu ni bitni jer pred izbore uvijek dominiraju svakodnevne teme oko kojih se stručnjaci ne moraju previše truditi.

Programi političkih stranaka koje su ponudile kandidate za parlamentarne izbore često nisu traženo štivo među biračima. Recimo, za nedavno održane parlamentarne izbore u Hrvatskoj, svega 16 posto sudionika je odgovorilo da su pročitali programe stranaka, a čak 84 posto njih je odgovorilo da nisu pročitali program neke političke opcije. 

Ekipa portala Hercegovina.info provjerila je prate li Mostarke i Mostarci predizborne programe političkih stranaka. Evo i što smo saznali. 

Velika većina sugovornika kazala nam je da gotovo nikada ne čitaju predizborne programe političkih stranaka, a razlozi su raznovrsni.

„Rijetko čitam, ma nema, to je sve copy-paste“, kazao nam je jedan od sugovornika, a potom i objasnio da ponekad usput pročita ukoliko pronađe nešto zanimljivo, ali da većinom ne zalazi duboko u problematiku. 

„Iskreno da vam kažem nisam, nešto proguglam i to je to, jer sve je više monotono, isto, nemate što ni vidjeti ni čuti. Samo nam je gore, nikako bolje“, prokomentirala je jedna od prolaznica s kojom smo razgovarali.  

Ne zanima ih politika

Zbog čega je to tako, teško je dokučiti. Međutim, nedostatak političke socijalizacije i niska razina političke pismenosti, mogu se smatrati jednim od glavnih razloga ne čitanja predizbornih političkih programa, a samim time i mogućeg ne izlaska na izbore. Posebice kada su mladi u pitanju, koji politiku vide kao nepoštenu djelatnost i nešto u čemu jednostavno ne žele sudjelovati. 

Nisam jer me baš i ne zanima“ jedan od je najčešćih odgovora koje smo mogli čuti na mostarskim ulicama. 

Zna se za koga ide moj glas

Jedan od zanimljivih fenomena širom svijeta je činjenica da značajan broj glasača uvijek glasa za istu stranku. 

„Imam svoju političku opciju koju uvijek preferiram“, kazao nam je za hercegovina.info jedan od sugovornika. 

Upitali smo ih odlučuju li svoj glas dati čelnicima političkih stranaka ili glasaju prema predizbornom političkom programu. 

„Nisam ni tako, ni tako. Gledam neki svoj izbor. Gledam po ljudima, kakav je tko. Ne gledam kakav je netko stranački, ovako ili onako, nego samo kako je tko dobar ili tako nekako“, prokomentirala je prolaznica. 

Neki godinama nisu iskoristili svoje Ustavom zajamčeno pravo

Iz straha, bunta ili nekog trećeg razloga, dio ispitanika s kojima smo razgovarali do sada nikada nije izišao na izbore, odnosno nije izišao u posljednjih nekoliko godina. 

„Hoćete li da budem iskrena? Nisam pet godina glasala“, kazala je jedna od prolaznica. Kada smo je upitali što će biti ove godine, nije bila sigurna. „Razmislit ću, imam vremena do 10. mjeseca.“ 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.