PISALI SU NAM Ako se liječnik ili sestra zaraze za poslu, iduća plaća manja 20 posto, gdje je tu pravda

SKB Mostar - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
hercegovina.info

Medicinsko osoblje u Hercegovini ni za vrijeme koronavirusa nije nagrađeno, premda su ponajviše vukli na plećima teret pandemije.

I ne samo da nisu nagrađeni nikakvim bonusom, nego im se i plaća umanjuje ukoliko sami, radeći, ‘fasuju’ koronavirus.

Našem portalu javilo se nekoliko zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, koji tvrde da su koronavirus dobili na radnom mjestu, u svakodnevnom kontaktu s pacijentima, da bi u konačnici dobili 20 posto umanjenu plaću, što jeste po postojećim pravilnicima, no nije korektno, jer djelatnici bivaju kažnjeni po džepu premda su ni krivi ni dužni morali u izolaciju.


Na naš upit o gore spomenutom, iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru kažu da se naknade za bolovanja djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar obračunavaju sukladno doznakama i šiframa koje ispunjavaju njihovi obiteljski liječnici prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH. Navode i da je SKB od ožujka 2020. godine djelatnicima koji rade u COVID bolnici plaće povećala za 20 posto. 

Međutim, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a razumijevamo o čemu je ovdje riječ. U skladu s člankom 47. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH naknada plaće se određuje u visini od najmanje 80 posto osnovice za naknadu s tim da ne može biti niža od iznosa minimalne plaće važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada.


“Naknada plaće iznosi 100 posto od osnovice za naknadu: 1. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, 2. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem, 3. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe. Visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje na teret kantonalnog zavoda osiguranja utvrđuje upravno vijeće županijskog zavoda osiguranja”, pojašnjava u odgovoru glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Alenka Ban.


Iz naprijed navedenih zakonski odredbi je jasno rečeno u kojim slučajevima  naknada plaće iznosi 100 posto, izuzevši ako je poslodavac donio svoju internu Odluku za radnike da naknada plaće iznosi više od 80 posto i za sve druga oboljenja.


“Također, sukladno Pravilniku o profesionalnim bolestima i listi profesionalnih bolesti F BiH koja je sastavni dio navedenog Pravilnika oboljenje COVID -19 nije na listi profesionalnih bolesti”, zaključuje se u odgovoru Zavoda.

Upravo u zadnjoj rečenici je ključ. Premda ste koronavirus dobili na poslu, i ne biste ga možda dobili da se bavite nekim drugim poslom, odnosno da niste svakodnevno u bolnici s pacijentima, ne smatra se da je ta bolest vezana za posao. Nadalje, iz gore navedenog razvidno je da je ovakvu pojavu moguće spriječiti i jednom internom odlukom, koju SKB očito nema.