PISALI SU NAM Ako se liječnik ili sestra zaraze za poslu, iduća plaća manja 20 posto, gdje je tu pravda

PISALI SU NAM Ako se liječnik ili sestra zaraze za poslu, iduća plaća manja 20 posto, gdje je tu pravda
hercegovina.info

Medicinsko osoblje u Hercegovini ni za vrijeme koronavirusa nije nagrađeno, premda su ponajviše vukli na plećima teret pandemije.

I ne samo da nisu nagrađeni nikakvim bonusom, nego im se i plaća umanjuje ukoliko sami, radeći, ‘fasuju’ koronavirus.

Našem portalu javilo se nekoliko zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, koji tvrde da su koronavirus dobili na radnom mjestu, u svakodnevnom kontaktu s pacijentima, da bi u konačnici dobili 20 posto umanjenu plaću, što jeste po postojećim pravilnicima, no nije korektno, jer djelatnici bivaju kažnjeni po džepu premda su ni krivi ni dužni morali u izolaciju.


Na naš upit o gore spomenutom, iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru kažu da se naknade za bolovanja djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar obračunavaju sukladno doznakama i šiframa koje ispunjavaju njihovi obiteljski liječnici prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH. Navode i da je SKB od ožujka 2020. godine djelatnicima koji rade u COVID bolnici plaće povećala za 20 posto. 

Međutim, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a razumijevamo o čemu je ovdje riječ. U skladu s člankom 47. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH naknada plaće se određuje u visini od najmanje 80 posto osnovice za naknadu s tim da ne može biti niža od iznosa minimalne plaće važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada.


“Naknada plaće iznosi 100 posto od osnovice za naknadu: 1. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, 2. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem, 3. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe. Visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje na teret kantonalnog zavoda osiguranja utvrđuje upravno vijeće županijskog zavoda osiguranja”, pojašnjava u odgovoru glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Alenka Ban.


Iz naprijed navedenih zakonski odredbi je jasno rečeno u kojim slučajevima  naknada plaće iznosi 100 posto, izuzevši ako je poslodavac donio svoju internu Odluku za radnike da naknada plaće iznosi više od 80 posto i za sve druga oboljenja.


“Također, sukladno Pravilniku o profesionalnim bolestima i listi profesionalnih bolesti F BiH koja je sastavni dio navedenog Pravilnika oboljenje COVID -19 nije na listi profesionalnih bolesti”, zaključuje se u odgovoru Zavoda.

Upravo u zadnjoj rečenici je ključ. Premda ste koronavirus dobili na poslu, i ne biste ga možda dobili da se bavite nekim drugim poslom, odnosno da niste svakodnevno u bolnici s pacijentima, ne smatra se da je ta bolest vezana za posao. Nadalje, iz gore navedenog razvidno je da je ovakvu pojavu moguće spriječiti i jednom internom odlukom, koju SKB očito nema.