PICULA IZ BRUXELLESA "Schmidt je čvrsto na zemlji, kritiziraju ga oni koji na BiH gledaju jednostrano"

Tonino Picula

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na novu vlast u BiH, ali i rad visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

Picula očekuje kako će nova vlast u BiH ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih problema ističući kako mu se čini da je riječ o vladi koja je izrazito politički heterogena te da u tom smislu treba zadržati određen nivo opreznosti jer to može biti i razlog nestabilnosti u vrijeme krize.

"Već sam početak 2023. godine izazvao je određenu zabrinutost, prije svega zbog djelovanja Milorada Dodika koji je opet obilježio 9. siječanj kao Dan RS-a što je pojačalo neraspoloženje prema njemu, ali očigledno ne i unutar same vladajuće kombinacije", osvrnuo se Picula na situaciju u BiH tijekom gostovanja u programu RTV HB.

Budući da je član Odbora za vanjsku politiku europskog parlamenta (AFET), nedavno je imao poseban sastanak sa Schmidtom tijekom njegove posjete AFET-u kada se od njega očekivalo da odgovori na pitanja u vezi nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Smatra Picula i kako je visoki predstavnik u BiH političar koji "čvrsto stoji na zemlji" te da unutar Europske unije ima podršku političara koji "poznaju realnu političku sliku u BiH", a komentirajući Schmidtove odluke iz listopada prošle godine kazao je:

"On naravno zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu, tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam mijenjati Dejtonski sporazum", kazao je Picula.

Naveo je kako određene negativne kritike prema Schmidtu najviše dolaze od onih koji stanje u BiH ocjenjuju "poprilično jednostrano".

"BiH ima mogućnost da se okrene problemima koji je opterećuju. Mislim da je ovo vlada koja ima šansu da izbjegne greške svih onih prije nje, kako bi BiH mogla ipak se kvalificirati za drugi krug politike proširenja", mišljenja je Picula.

Istakao je kako je američki utjecaj u BiH i dalje jači od europskog.

"SAD i EU će morati naći načina kako sinkronizirati poteze. Jedna vrsta političke operative u BiH ne smije biti kampanjska, nego stalna", kazao je.