PAŽLJIVO S GOTOVINOM PREKO GRANICE Uprava za neizravno oporezivanje vrši pojačan nadzor

Carina pretres

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, u suradnji s Graničnom policijom BiH, privremeno je oduzela 30.000 USD od dvoje bjeloruskih državljana. Ova akcija provedena je na graničnom prijelazu Deleuša, koji povezuje BiH i Crnu Goru.

Oduzimanje novca dogodilo se prilikom izlaska iz BiH, a razlog je bio što novac nije bio prijavljen pri ulasku u BiH na graničnom prijelazu Rača. Ovaj propust od strane stranih državljana dogodio se prilikom njihovog ulaska u carinsko područje BiH.

Carinska služba Uprave za neizravno oporezivanje najavila je pojačane mjere nadzora prijenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza BiH. Kako bi se izbjegli prekršaji i moguće oduzimanje novca, pozivaju se sve osobe koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM da to prijave carinskoj službi BiH.

Obveza prijavljivanja odnosi se ne samo na gotovinu, već i na vrijednosne papire, čekove i slične vrijednosti, ukoliko njihova vrijednost prelazi 20.000 KM.

Prijava se vrši putem "Obrasca za prijavu gotovine", koji je dostupan na službenoj web stranici UIO u pdf formatu. Obrazac sadrži detalje o podnositelju, vlasniku i primatelju gotovine, iznosu i vrsti gotovine, njenom porijeklu i namjeni, smjeru putovanja, kao i o prijevoznom sredstvu.

Ovaj obrazac može se popuniti elektronski i predati službeniku na graničnom prijelazu ili se ispuniti izravno na samom prijelazu. Carinska služba naglašava važnost pridržavanja ovih procedura kako bi se osigurao zakonit prijenos vrijednosti preko granica BiH.